Nu är det snart dags att plocka in studsmattan

by Redaktionen

Ett säkert tecken på att vintern är i antågande är att barnen inte längre är ute och hoppar i alla studsmattor. Det är då dags att vintersäkra studsmattan. Lär dig hur

Många lämnar studsmattan ute hela vintern med både skyddsnät och mattan kvar på ställningen. Har man otur och det kommer mycket snö så kan fjädrarna tänjas ut och i värsta fall går fästet för fjädern i nätet sönder.

Så vad ska du tänka på när du vintersäkrar din studsmatta

 • Börja med att tvätta av skyddsnätet, kantskydden och mattan. Enklast är att använda trädgårdsslangen och en diskborste eller tvättsvamp. Glöm inte undersidan av mattan, den är oftast smutsigare än uppsidan.

 • När allt är rent och torrt är det dags att gå över skyddsnätet och se till att det inte har några skador. Är nätet mycket trasigt bör du byta ut det till nästa sommar. Små hål och revor är lätt att laga med en lite grövre tråd eller allroundlina.

  • För att laga ett runt hål så är det enklast att trä linan i öglorna runt hålet och sedan dra ihop öglan och knyta av .
  • En reva lagar du genom att sicksacka fram och tillbaka över revan och knyter av i ändarna. För att få det lite starkare kan du trä linan genom två öglor på varje sida.

 • När nätet är lagat och nerplockat går du över kantskyddet och dess sömmar. Om sömmarna börjar släppa lite grann i ändarna kan du genom att knyta ihop de lösa trådarna hindra dem från att fortsätta gå upp. Har trådarna börjat gå av mitt i sömmen så är det till att försöka hitta någon som kan sy en ny söm t.ex. en segelmakare eller skomakare. Det går att göra själv om du skaffar en grov nål och tänker på att använda fingerborg för att slippa ofrivilliga blodprov.

 • Efter att ha lagat och plockat av kantskyddet är det lätt att se hur sömmarna runt mattan ser ut. De kommer med tiden att börja gå av och när mer än hälften är trasiga så är det dags att byta ut mattan. Inte alla tillverkare säljer utbytesmattor så det är värt att kolla upp om du vid det här tillfället måste byta ut hela studsmattan.

 • Om sömmarna är ok är det dags att gå igenom fjädrarna. Ta bort och byt ut fjädrar där kroken har rätat ut sig eller de som du ser har blivit uttänjda. Om du inte får loss fjädrarna och inte fick med ett verktyg för att ta bort fjädrarna så går det att använda en lina genom kroken som sitter i ramen. Linda linan runt två pinnar för att få handtag att dra med och dra först mot dig och sedan uppåt.

 • Om du har en oval studsmatta kan det vara smart att märka ut vilka hål som är mitt på långsidorna och i böjarna. Jag använde buntband som jag fäste runt ramen och i öglan på mattan. Det besparande mig mycket tid på våren.

 • Ramen på de lite dyrare mattorna brukar vara så pass bra i materialet att de kan stå ute över vintern men kontrollera först med tillverkaren vad de rekommenderar.

Nu är du reda att möta vintern med ett gott samvete, tills du kommer på något annat du måste ordna.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar