9 grönsaker att plantera nu för din höstträdgård

by Redaktionen

De flesta brukar tänka på hösten som slutet på trädgårdssäsongen. Men det är faktiskt möjligt att skörda lite ätbart sent på säsongen också. Nyckeln till att planera en höstskörd är att få ner allt i jorden i tid. I de flesta områden betyder det plantering i slutet av juli eller början av augusti (och även så sent som i september) – så än finns det gott om tid!

Här är 9 grönsaker som du kan sätta i jorden som kommer ge dig en riklig höstskörd!

Morötter

Morötter är ett utmärkt val att odla till din höstträdgård eftersom de är lätta att odla och tål frostiga temperaturer. Lämna dem i jorden när det fryser – detta gör moroten ännu sötare.

Rädisor

Denna krispiga grönsak är en av den snabbast växande i grönsaksträdgårdar. De flesta sorter tar mindre än en månad på sig att bli färdiga. Om tidpunkten är rätt kan du till och med få chans att skörda dem två gånger!

Mangold

Mangold är ett bra val för sensommarplantering eftersom den tål lätt frost. De flesta sorter behöver ungefär 50 dagar på sig att mogna. Om du inte hinner plantera tillräckligt tidigt så är det inget att oroa sig för – då får du istället skörda lite mindre blad istället, som är precis lika goda, om inte godare!

Bönor

Även om bönor är lite sköra grödor så växer de snabbt. Det betyder att du vanligtvis har tid att plantera en andra omgång och skörda massor av dem! Vi rekommenderar att du håller dig till brytbönor eftersom de är hårdare än andra bönor och mognar vanligtvis snabbare.

Squash

Många planterar höstsquash, som exempelvis butternutpumpa så fort löven på träden ändrar färg. Även om dessa är utsökta så tar de lång tid att odla. Sommarsquash, som exempelvis zucchini mognar å andra sidan mycket snabbare. Om du planterar nu kan du med största sannolikhet njuta av en skörd lagom till hösten. Squash gillar dock inte frost så plantera innan juli övergår i augusti för att säkerställa att frukter hinner bildas och mogna.

Rödbeta

Rödbetor blir faktiskt sötare och krispigare när vädret blir svalare. Odla nu och du har fin fina betor lagom till hösten!

Ruccola

Ruccola trivs bättre i lite svalare temperaturer. Därför är den perfekt att så i slutet av juli och början av augusti eller så fort du märker att dagarna blir svalare. Den är lättodlad, snabbväxande med fantastisk pepprig smak!

Kål

Om du har utrymme att odla kål, gör då det! De klarar sig bra ända in på vintern, förutsatt att de har näringsrik, väldränerad jord och solsken.

Salladslök

De flesta lökar växer bra i svalare väder, men framförallt salladslök passar bra i en höstträdgård. Det beror på att de växer snabbt, så du kommer med största sannolikhet kunna skörda dem även om du sår fröna så sent som i slutet av september!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar