Hur du håller ditt hem svalt – utan AC

by Redaktionen

Nu är sommaren här och värmen likaså. Har du inte hunnit skaffa dig en AC eller vill undvika höga elkostnader – eller vara mer miljövänlig – följ då dessa tips!

Öppna fönster på natten

Den svalaste tiden på dygnet är oftast strax före soluppgången (mellan 04:00-07:00). Dra nytta av denna lite kyligare luft genom att öppna alla fönster på natten. Detta eliminerar den varma luften som byggts upp i huset under dagen. Problem med insekter och myggor? Bygg ett enkelt myggnät och sätt in i fönsterna.

Och stäng fönster under dagen

Ha gärna fönster öppna under den tidiga delen av morgonen. Men vill du stänga in så mycket värme som möjligt så bör du stänga dem under dagen.

Dra ner persiennerna under dagen

Blockera direkt solljus och all slags naturligt ljus från att komma in i ditt hem genom att dra för persiennerna under dagen.

Plantera höga växter

Tänk långsiktigt och svalka ditt hus utan luftkonditionering genom att plantera träd eller vinrankor som ger skugga.

Klistra på isolerande fönsterfilm

Med solfilm för fönster kan du enkelt och effektivt dämpa värmen och solens UV-strålning som kommer utifrån. En solfilm kan reducera upp till 85 % av värmestrålningen. En solfilm är det självklara valet om du snabbt och på ett billigt sätt vill hålla värmen ute!

Byt ut lampor

Glödlampor och halogenlampor genererar mycket värme. Faktum är att glödlampor avger upp till 90 procent av sin energi som värme. Byt ut dessa värmealstrande lampor mot exempelvis LED-lampor istället.

Stäng dörrar till oanvända rum

Om du absolut måste använda din luftkonditionering, begränsa kylan till där den behövs som mest – rum som du tillbringar större delen av dagen i eller sovrum på natten. Stäng dörrar till områden som du inte är i eller som inte behöver kylas.

Sängkläder av bomull

Låt inte värmen hindra dig från att få en god natts sömn! Under sommarmånaderna, se till att byta ut dina nuvarande lakan mot bomull. Bomullens fibrer andas lättare än andra material vilket hjälper dig att hålla dig sval– eller åtminstone svalare när du sover. Om du svettas mycket på natten finns det faktiskt speciella fukttransporterande lakan som du kan köpa.

Och till sist

Drick vatten

Vanligt hederligt vatten hjälper till att reglera vår kroppstemperatur samtidigt som det håller oss hydrerade. Så även om det här tipset är sunt förnuft är det fortfarande en bra påminnelse. Att dricka kalla drycker kan också hjälpa till att hålla dig sval även när ditt hem inte är det.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar