fbpx

9 onödiga städvanor du bör sluta med

by Redaktionen

Lämna våta saker I badrummet

Lämna inte våta handdukar på golvet och se också till att se till sträcka ut duschdraperiet efter varje duschning. Detta får luften att cirkulera vilket gör att det torkar snabbare. Dessa enkla knep gör att badrummet blir mindre fuktigt (och du undviker mögelbildning.) Se även till så att alla är noga med att hänga upp våta handdukar. De kan annars enkelt locka till sig bland annat silverfiskar.

Använda för mycket rengöringsmedel

Du kanske tror att ju mer rengörings – eller tvättmedel du använder – desto renare blir det? Det är inte riktigt så det fungerar. Använd alltid de mängder som rekommenderas av tillverkaren. Det är enkelt att bara hälla på och oftast läser vi inte på förpackningen – men gör det för det kommer spara både tid och pengar.

Rengöring med smutsiga verktyg

Hur kan du förvänta dig rena resultat när du använder smutsiga städsaker? Ta dig tid att rengöra exempelvis golvmoppen och dammsugarmunstycket efter varje användning. Byt även ut dem mot nya med jämna mellanrum.

Använda en städservett för att rengöra hela badrummet

Desinfektionsservetter är utmärkta för att snabbt torka av både handfat, dusch och toalett. Men en servett är knappt tillräckligt för att rengöra ett helt badrum. Vi är nog många som är lite lata och glömmer att byta mot en ny. Men när du når toaletten är de desinficerande egenskaperna borta och du sprider helt enkelt bakterierna från en yta till en annan. För en grundlig men snabb rengöring – använd fler våtservetter. Tänk en trasa för varje föremål i badrummet.

Lämna smutsig disk I diskhon

Hur mycket längre tid skulle det ta att sätta ditt smutsiga glas i diskmaskinen istället för att ställa det på diskbänken eller i diskhon? Att lämna smutsig disk sådär är den perfekta grogrunden för bakterier och en riktig jackpot för hungriga insekter.

Hamstra mat i kylskåpet

Om du vet att din familj hatar matrester, varför bry sig om att förvara dem i kylskåpet? Om du vet med dig att rester brukar glömmas bort eller helt enkelt inte ätas ( hur mycket du än försökt) är det bättre att bara slänga direkt. Felaktigt lagrad mat främjar mögel och bakterietillväxt som förstör andra varor i kylskåpet.

Lämna sängen obäddad

Även om resten av sovrummet är snyggt och rent gör en obäddad säng att allt annat ser rörigt ut. Att bara bädda sängen varje morgon är en vana som kommer främja att hålla resten av rummet organiserat.

Att damma det sista man gör

Spara dig själv lite tid och ansträngning genom att damma innan du dammsuger. Ett rum bör städas uppifrån och ner så att allt dammet hamnar på golvet (för att sedan dammsugas bort.)

Vänta till in i det sista

Att skjuta upp städningen och vänta tills hela huset är i kaos är en av det sämsta sakerna man kan göra. Om du istället, tillsammans med din familj eller partner, städar lite varje dag eller iallafall varje helg kommer det inte kännas lika överväldigande att städa hela huset nästa gång.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar