fbpx

Pynta med julens finaste blommor

by Redaktionen

Vad ger en finare julstämning än traditionella julblommor! Låt blomman stå i sin egen vacker kruka, eller bygg julgrupper med blommor och naturmaterial som blåbärsris, kottar, mossa och olika gröna blad. Lägg till väldoftande kanelstänger och stjärnanis som ytterligare dekoration i din julgrupp så blir ditt hem ännu juligare.

Hyacint – en pastellfärgad doftbomb 

Hyacinten är så starkt förknippad med julen att få vet att den blommar i april i sitt naturliga tillstånd.  Köp hyacinter på lök nu innan jul och sätt dem i lite mossa, någon jord behövs inte.

Hyacinter som snittblommor.

Du kan även köpa hyacinter som snittblommor. Snitta inte om dem, för de brukar ha en bit av löken kvar som gör att de håller längre i vasen. Ställ dem i riktigt kallt vatten med några isbitar i. Då håller de i drygt en vecka i normal rumstemperatur. 

Om du har hyacint i knopp och vill ha den blommande snart kan du ställa den ovanför ett element och vattna lätt. Har du blommande hyacinter och vill bromsa blomningen slutar du vattna och ställer dem svalt. 

Ståtliga amaryllis – julens drottning

Amaryllis i en fin ytterkruka sprider glädje under hela julen. Ett annat alternativ är att ställa amaryllisen i en hög glasvas. Genom att dekorera med olika material i vasen kan stilen varieras i det oändliga. 

För att blommorna ska utvecklas vill amaryllisen stå ljust och i normal rumstemperatur. Vattna sparsamt, för mycket vatten resulterar i att stängeln blir lång och krukan har då lätt för att tippa.

Visste du att du kan hänga den snittade amaryllisen upp och ner – utan att den dör? Vattna i det ihåliga skaftet. Tejpa stjälken längst ner vid snittet, så krullar den inte upp sig.

Om amaryllis i vas snittas om ibland och vattnet byts ofta håller blommorna lite mer än en vecka i normal rumstemperatur. Amaryllis som hänger upp och ned håller i en vecka och lite längre om det kommer lite kyla från fönstret. Hängande blommor ska inte snittas om utan man häller bara nytt vatten i stjälken.

Nuförtiden finns det amaryllis i regnbågens alla färger, här en rosa variant.

Doftande små tazetter 

De vita, sirliga tazetterna är julblommor som precis som amaryllisar har följt oss genom seklen. De är släkt med de övriga narcisserna som blommar på våren. Hela växten, speciellt löken, är giftig.

Du kan köpa färdigplanterade tazetter i kruka och följa deras utveckling ovan jord, eller så kan du köpa lökar och själv plantera i olika sorters kärl. Använd vanlig krukväxtjord.

En tazettstjälk bär flera blommor.

De gröna stjälkarna kommer upp i rask takt från löken och snart börjar blomknoppen utvecklas. De små söta blomklasarna öppnar sig också inom någon vecka. 

Julstjärnan kommer från Mexiko

Den röda julstjärnan, från en pytteliten minivariant till ett flergrenat litet träd i kruka, har sin givna plats i våra hem vid jultiden. I vilt tillstånd i ursprungslandet Mexiko är julstjärnan en buske som kan bli flera meter hög.

En röd julstjärna med lite extraglitter.

Julstjärnor är extremt känsliga för kyla; blir det under 15 grader ramlar bladen av. De ska stå ljust och soligt. Jorden ska helst vara något fuktig hela tiden under blomningen.

Det finns även vita, rosa, aprikosfärgade och marmorerade varianter av julstjärna. I vissa delar av Sverige kallas de vita för adventsstjärnor och används som dekoration under adventstiden, för att fram emot jul bytas ut mot de vanliga röda.

Vita julstjärnor.

Rumsgran – en lättskött liten barrväxt

Med rumsgran får du julstämning men slipper både julgransfot och barr på golvet. Du kan dekorera den med julkulor och girlanger, bara du är försiktig med de späda grenarna.

Rumsgranen har blivit populär i Sverige på senare år.

Rumsgranen förbättrar inomhusluften och med sina mjuka ljusgröna barr och symmetriska utseende är den lika vacker under resten av året som under julen. 

Rumsgran kan vildväxande bli omkring 50 meter hög. Vintertid trivs den som krukväxt bäst på ett svalt, inglasat, frostfritt ställe. Under vintern ska man vattna rumsgranen sparsamt. 

Lär dig av Drömhem & Trädgård hur du kan enkelt göra en vacker julgrupp.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar