fbpx

Få stearinljusen att hålla längre

by Redaktionen

Har du någon gång fått ett vackert ljus som du tänkt spara till ett speciellt tillfälle och sedan aldrig tänt? Har du köpt lyxiga ljus som du vill njuta av så länge som möjligt men fruktar att de brinner bort alldeles för fort? Här får du veta hur du ska göra för att ljusen ska räcka längre, så att du får maximal glädje av dem.

Släck inte för fort

För att spara på ljuset tänker du kanske att det är bättre att låta det brinna bara en liten stund åt gången. Fel! Om du låter ljusen vara tända en kort stund smälter de bara i mitten, och du slösar bort allt ljus ute på kanterna. 

Nästa gång du tänder ljuset blir gropen i mitten bara djupare, och lågan försvinner in i den. Ditt fina ljus blir snabbt tråkigt och lågan kvävs slutligen av det smälta stearinet i gropen. Lyckan med ljuset varade inte länge.

Gör så här i stället

Låt ljusen brinna ordentligt första gången – då räcker de längre. Du tjänar faktiskt på att låta dina fina ljus brinna ett tag. Därför ska du se till att du har gott om tid första gången du tänder ljusen.

Låt hela det övre lagret smälta

När du låter ljusen brinna hinner värmen sprida sig hela vägen ut till kanten så att hela det övre lagret hinner smälta. Blås alltså inte ut ljuset förrän hela ytan täcks av smält stearin. Se till att du har tillräckligt med tid för detta, det kan ta en stund beroende på ljusets tjocklek.

När du gör på det här sättet kommer ljusen att brinna jämnt framöver – inte bara bränna genom mittendelen. 

Sitt i lugn och ro ett tag, låt dina ögon vila på den levande, fladdrande lågan och njut av stunden.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar