Så håller du de otrevliga silverfiskarna borta

by Redaktionen

Vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk är bland de vanligaste insekterna inomhus. Även om de är ofarliga vill vi inte gärna ha dem springandes i våra hem. Här får du 6 effektiva knep för att undvika problem med silverfiskar. Använd dem gärna i kombination med varandra

Håll rent

Även om silverfisken är en mästare på att överleva så gör du det svårare för den genom att dammsuga och torka av regelbundet. På så vis minskar du tillgången till föda för silverfisken. 

Silverfisken är allätare. Favoritfödan är stärkelserika saker som klister, bokband, socker, hår, mjäll, hud- och nagelrester och den kan göra skada på äldre bokband, papper och stärkta tyger. Den äter även bomull, silke eller döda insekter. Silverfisken kan även äta sitt eget ömsade skinn. 

Ha det så torrt som möjligt i kök och badrum

Dessa snabbfotade varelser trivs bra där det är varmt och fuktigt. Silverfisken ses ofta kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunn, men de kommer inte in genom avloppsledningar som många tror. 

Silverfisken kan följa med varor och produkter som vi tar in i våra hem. Silverfisk älskar kartong, så flyttkartonger som bärs in kan exempelvis vara ett sätt de kommit in på. Sedan söker de sig till fuktigare delar av hemmet där de gömmer sig. 

Silverfiskar kan också dyka upp på andra platser, som sovrum. Speciellt den långsprötade silverfisken har börjat synas mer och mer i sovrum, då denna typ av silverfisk även mumsar på textilier. 

Om det dyker upp silverfiskar i vardagsrum eller sovrum är det ändå bäst att reagera; det kan vara tecken på fuktskada.

Gör det svårare för silverfiskarna att gömma sig

Täta lister, tapetskarvar , springor och sprickor där silverfisken vanligtvis trivs. Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme på golvet under en längre tid.

Använd rödcederolja och doftblock av ceder – silverfiskar tål inte doften

Spraya rödcederolja längs lister och andra trånga utrymmen, och gärna i flera rum samtidigt så att krypen inte bara flyttar runt i ditt hem utan lämnar dig ifred för gott. Undvik dock textilier.

Doftblock av ceder är också ett bra medel mot småkryp som silverfiskar och pälsängrar.

Köp silverfiskfällor

Smart och giftfritt. Lockar till sig silverfiskarna som fastnar i fällan – enkelt. Men använd fällan bara som komplement. Det är svårt att få bort alla silverfiskar med endast fällor.

Använd ättika

Att topsa lister och luckor med ättika eller placera ut en indränkt bomullstuss är ett annat husmorsknep som ska hålla silverfiskar borta, men de som testat säger att rödcederoljan fungerar bättre.

Visste du detta om silverfisk?

  • Utöver silverfisk och nattsmyg kallas arten även silverpil, silvermal, siller, bänksill och sockergäst.
  • Den är ytterst ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt.
  • Namnet silverfisk har den fått från färgen på kroppen och troligen för att den rör sig så smidigt att det nästan ser ut som den ”simmar” fram. 
  • Silverfiskar har funnits i över 300 miljoner år.
  • Den klarar flera månader utan mat och kan därför dyka upp även i de renaste hemmen, så misströsta inte utan börja kampen för att få bort dem.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar