fbpx

6 hållbara alternativ till sköljmedel

by Redaktionen

Många sköljmedel innehåller kemikalier som kan irritera din hud, trigga astma eller orsaka andra hälsoproblem. Många är inte heller helt nedbrytbara eller ekologiskt hållbara. Ansamlingen av sköljmedlets ”smörjmedel” kan så småningom påverka renheten och känslan på dina kläder och sängkläder. Så nästa gång du tvättar, testa något av dessa förslag nedan i stället.

1. Tennisbollar i torktumlaren

Ett riktigt enkelt substitut till sköljmedel är tennisbollar. Förutom att de mjukgör dina textilier och tar bort statisk elektricitet så hjälper de till att minska skrynklor, fluffa upp till exempel frotté och korta ner torktiderna. Se bara till att du använder rena tennisbollar och inte en ifrån din hunds leksakskorg.

2. Bakpulver & Vinäger

Med några saker du hittar I ditt köksskåp så kan du mixa ihop ditt eget sköljmedel. Allt du behöver är vatten, bakpulver och vinäger plus några droppar av en eterisk olja – om du vill ha en god doft också.

  • Blanda två deciliter varmt vatten med en deciliter bakpulver I en skål.
  • Rör tills det blandat sig väl och tillsätt då en deciliter vinäger.
  • Valfritt: tillsätt några droppar av en eterisk olja för att få den doft du önskar.
  • Till varje tvätt använd ca 2,5 centiliter av blandningen.

3. Torkbollar

Använd torkbollar av ull! Dessa smarta bollar sänker både torktiden i din torktumlare samtidigt som de gör tvätten mjukare och mindre statisk. Du kan också tillsätta lite eterisk olja till bollarna för att ytterligare få till en fräsch doft på din tvätt.

4. Lavendelvatten

Fyll en sprayflaska med vatten och lavendelolja och spreja lite över tvätten innan du lägger den i tvättmaskinen. Alldeles lagom mycket doft finns sen kvar efter att tvätten torkat för att dina kläder ska dofta fräscht länge. Gillar du inte lavendel? Använd en eterisk olja med den doften du föredrar.

5. Använd ditt balsam

Hårbalsam blandat med vinäger och vatten är ett alldeles utmärkt alternativ istället för sköljmedel. Blanda sex deciliter vatten med tre deciliter vinäger och två deciliter balsam i en flaska eller en burk. När du tvättar räcker det med ett par matskedar av blandningen för att få bra resultat med tvätten.

6. En torr handduk

Innan du slänger in dina nytvättade kläder i torktumlaren, se till att du har en torr handduk att slänga in tillsammans med de våta kläderna. Kör torktumlaren som vanligt och se hur handduken gör underverk. Den hjälper till att mjuka upp tyget och förhindrar på så sätt kläderna från statisk elektricitet.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar