fbpx

Hjälp bina – bygg ett bihotell

by Redaktionen

Vem älskar inte att lyssna och titta på små surrande bin när de flyger från en blomma till en annan? Så varför inte locka bina till din trädgård genom att bygga ett bihotell? Bin är viktiga för vår planet eftersom de pollinerar en stor del av den mat vi äter. Ett bihotell är faktiskt inte svårt att göra – med endast några få material kan du få till ett på nolltid.

Detta behöver du till ditt bihotell

  • En planka av obehandlat trä (minst 10 cm bred)
  • En såg, borr och skruv
  • Vass, bambu eller andra ihåliga stjälkar i olika storlekar.
  • Något att hänga upp bihotellet med

Såhär gör du för att bygga ihop det 

  1. När du plockat fram ditt material så är det bara att köra igång. Det enklaste sättet är att bygga ramen i samma form som en fågelholk. Självklart går det att experimentera hur du vill med det men vi rekommenderar detta.
  1. Såga till en planka i sex delar. Tre av delarna ska bilda ramen och två av delarna ska bilda taket. En del ska du ha som baksida på bihotellet. Det är viktigt att det finns en stängd baksida så att det bara finns en väg in, annars kommer ingen flytta dit.
  1. När du skruvat ihop delarna till en ram och fäst baksidan är det dags att plocka fram de material som ska vara inuti ramen. Dessa bildar de små hålen som bina bygger sina bon i.
  1. Skär till bamburör, stjälkar eller vad du har hittat så de passar in i ramens djup. Kom ihåg att packa så tätt som möjligt. Du kan även lägga i kottar, bark eller träflisor.  På bilden som visas här kan du se ungefär hur hotellet ska se ut när det är färdigbyggt.

Nu är det färdigt – men tänk på det här

För att locka till så många bin som möjligt så bör du placera ditt bihotell i söderläge, där det kommer som mest sol. Sätt upp bihotellet minst en meter från marken. Det måste även stå skyddat från regn och rusk annars är risken att det blir blött och börjar mögla. Ingen växtlighet får heller blockera ingången.

Vad händer sen?

Se när ensamma bin undersöker ditt färdiga bihotell på våren. Med lite tur lägger honan sina ägg inuti hålen i ditt hotell. Varje ägg lämnas med ett förråd av pollen som larven kan äta när det kläcks. Ägget är förseglat bakom en plugg av lera, i en ”cell”. De unga bina kommer upp året därpå. Så då är det bara att njuta. Nu har du gjort en god gärning både för djuren och miljön!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar