Ska du anlita flyttfirma? Då ska du tänka på det här

by Redaktionen

Är det dags att flytta? Kanske är det nu du har hittat ditt drömboende, men själva flytten kan vara kopplat till ett stort stresspåslag, där mycket planering och förberedelser krävs. Att anlita en flyttfirma kan förenkla, men det finns mycket att hålla koll på. Det här ska du tänka på när du ska anlita flyttfirman för att din flytt ska gå så smidigt som möjligt. 

Ta in flera offerter

Ta in offerter från flera olika flyttfirmor för att se vilken som är mest prisvärd och håller en god kvalitet. Det är viktigt att göra mycket research och se till att flyttfirman är seriös, då det finns många oseriösa aktörer på marknaden. Exempelvis kan det vara en god idé att ta in referenser på firman och läsa många olika omdömen. Undersök om firman har en bra försäkring om något skulle hända med ditt bohag under flytten. Det rekommenderas att du bokat flyttfirman senast 30 dagar innan du ska flytta. 

Upplys om tunga möbler

Berätta om du har några extra tunga möbler, exempelvis ett piano, då flyttfirmor ofta tar ut en extra avgift för dessa. Vissa firmor vill att man går igenom vad som finns i varje rum innan flytt. 

Dags att packa

Några veckor innan flytt brukar du få hämta upp flyttkartongerna. Man brukar rekommendera 1 kartong per kvadratmeter. Då tillkommer även möbler och tavlor. Många flyttfirmor erbjuder sig också att packa dina tillhörigheter till en kostnad, men mest ekonomiskt är så klart att packa själv. Det finns även tillval som flyttstädning och montering av möbler hos många firmor. 

Skriv avtal!

Det är viktigt att skriva avtal, då det är lättare att gå tillbaka till detta om något skulle hända. 

Fast pris eller inte?

Många rekommenderar att ta ett fast pris. Då brukar firman komma innan för en besiktning för att försäkra sig om hur mycket det är som ska flyttas. Det kan vara bra att även detta står i ditt skriftliga avtal. Kom ihåg att aldrig betala kontant (utan kvitto) utan betala alltid på faktura eller med kort. 

Sortera kartongerna

Märk upp kartongerna tydligt, exempelvis kök, sovrum, vardagsrum så blir det lättare för firman. Det kommer också göra att det går snabbare att packa upp när allt är på rätt plats. 

Lycka till med flytten!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar