Dåligt internet hemma? Prova att göra de här 4 sakerna som kan förbättra ett långsamt nätverk

by Redaktionen

Nuförtiden klarar man sig inte utan internet. Det finns inget mer irriterande än en video som hackar eller ett sms som inte går iväg. Upplever du att du har problem med internetuppkoppling ibland? Här tipsar vi om vad du kan göra för att förbättra ditt långsamma nätverk.

1. Placering av routern

Routerns placering är viktig för att kunna utnyttja ett trådlöst nätverks fulla kapacitet. Ju närmare du är routern, desto bättre är signalen. Om du har en arbetsplats i hemmet där all internetanvändning sker, så ska routern placeras där. Om du istället använder internet i alla rum, så ska routern placeras så centralt i hemmet som möjligt. Väggar och föremål kan störa signalerna. Undvik därför att placera routern i en garderob. Låt routern stå upp. Signalerna strålar nämligen i sidled, så om du lägger routern ner går signalerna upp i taket och ner i golvet. Routerns signaler kan störas ut av annan elektronisk utrustning. Undvik därför att placera routern nära din mikrovågsugn eller din trådlösa telefon.

2. Vilken frekvens ska jag välja?

Trådlösa nätverk går på två olika så kallade frekvensband – 2,4 GHz eller 5 GHz. Väljer du 5 GHz får du ett snabbare nätverk, medan 2,4 GHz ger en större räckvidd. Här gäller det helt enkelt att fundera ut vilket behov du har. Är det viktigare att uppkopplingen är snabb, eller att det finns signal i hela hemmet?

3. Vad ska jag koppla upp på det trådlösa nätverket?

Koppla bara upp de enheter som är nödvändiga på det trådlösa nätverket. Enheter som inte behöver vara trådlösa, till exempel spelkonsoler och TV med internetaccess, bör kopplas upp via trådbunden anslutning istället. På så sätt kan du optimera internetuppkopplingen för de enheter som surfar trådlöst.

4. Starta om och uppdatera

Om du upplever att internet går långsamt, så testa det gamla beprövade tricket att starta om. Ibland kan det hjälpa att starta om telefonen, eller datorn. Om problemet tycks vara allmänt i hela hemmet, provar du att starta om routern. Se också till att drivrutiner och operativsystem är uppdaterade i dina enheter.

Om problemen kvarstår

Om du har testat alla tips och ändå upplever att internetuppkopplingen är långsam, så kan du testa vilken hastighet du egentligen har. Det finns olika tester på nätet – Internetstiftelsen i Sverige driver till exempel sajten “Bredbandskollen” där du kan testa din hastighet. Prova vid ett par olika tillfällen och när du använder olika enheter. Ett test bör göras när endast en enhet är uppkopplad, och sen jämför du det resultatet med när du till exempel tittar på TV och surfar på mobilen samtidigt – för att se om det är någon skillnad. Om du får ett resultat som inte lever upp till din utlovade hastighet bör du höra av dig till internetleverantörens support.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar