425
När mörkret faller tidigt blir trivsam belysning viktig, även utomhus. Skapa en hemtrevlig trädgård och uteplats med lyktor, ljusslingor och lampor.
Lyktor – stämningsfulla blickfång
- Man kan aldrig ha för många lyktor när det ska skapas en mysig stämning! Ställ rejäla lyktor av trä och metall med stadiga blockljus i på trappan, på stenplattor, på altankanten. Samla lyktor i olika storlekar till en grupp.
- Tänk efter vilka delar av gården vill du lysa upp: runt sittplatsen eller ingången, en viss träd eller buske, rabattkanten, grindstolparna. Skapa trivsel eller spänning och mystik – eller både och!
- Häng lyktor på träden, på staketet och på väggar på oregelbunden avstånd för att få den där lekfulla lättsamma känslan.
- Köp färdiga lyktor eller gör egna av burkar och flaskor. Vira ståltråd runt halsen på burkarna och häng upp, sätt ett ljus i. Med lite dekorationssand i botten står värmeljusen stadigt även om det blåser lite. Nätet är fullt av beskrivningar på hur man gör egna lyktor.
Dekorera lätt och snyggt med ljusslingor
- Häng en enkel ljusslinga eller flera över uteplatsen, eller varva färgglada lampor med enklare slingor. Fråga i affären eller en elektriker hur du kopplar ihop flera slingor.
- Linda ljusslingan kring någonting, t. ex. svartmålade rockringar, trädstammar, en cykel, staketet, en stjärnformad stomme av ståltråd. Använd fantasin för att hitta på olika former!
- Har du träd som har långa grenar lagom högt är det väldigt effektfullt att låta ljusslingorna bara hänga rakt ner från dem.
- Utomhusslingor kan sedan vara ute och skapa stämning i vyn hela vintern.
- Var alltid noga med att använda belysning och skarvsladdar som är menade att användas utomhus, de är skyddade mot fukt.
Rislampor för festlig stämning
- Att hänga upp mängder av rislampor i träd eller på vajrar ger en underbar effekt.
- Rislamporna kan ha led-lampor eller solcellslampor installerade i, men för ett festligt tillfälle är det vackrast om det är levande ljus i. Då vill man så klart inte att rislampan ska fatta eld, utan har själva ljuset i en liten burk dinglande på insidan.
- Du kan dekorera rispapperslamporna med t. ex. decoupage-tekniken och använda rislampor av flera färger och storlekar, eller bara vita.
Mer ljus i trädgården med lampor
- Vill du ha mer ljus i ett mörkt trädgård kan du börja med att köpa en enkel spotlight på spett och flytta runt den för att se hur du når störst effekt. Rikta en spot i lite olika vinklar mot ett träd eller ett vackert gräs. Tänk på att ingen ska bli bländad, inte heller grannen.
- Halogenlampor ger ett starkt och klart ljus och är vanliga i spotlights både inne och ute.
- LED-lampor är den mest energisnåla typen av belysning, de drar bara en tiondel jämfört med vanlig belysning.
- Solcellsdrivna lampor drar förstås ingenting alls, men i vårt land fungerar de dåligt när vi behöver dem som bäst. De har du mest glädje av under sommarhalvåret som stämningsbelysning.
Några fler tips för din utomhusbelysning
- Sätt timer på din belysning ute så att du njuter av ljuset när du kan se det. Det finns också skymningsrelä att koppla till.
- Rengör dina utomhuslampor från spindelväv och avlagringar ett par gånger om året.
- Anlita alltid hjälp av elektriker för permanent installation av utomhusbelysning, till exempel om du måste gräva ner kablar eller lysa upp ett stort träd. Om något händer riskerar du annars att hemförsäkringen inte gäller.
Facebook Kommentarer