fbpx

Stöp egna vackra stearinljus – så gör du steg för steg 

by Redaktionen

Att stöpa ljus hemma är ett roligt och enkelt gör-det-själv-projekt som låter dig skapa unika och personliga ljus

Vad innebär det egentligen ”att stöpa ljus?” 

Att stöpa ljus innebär att man upprepade gånger doppar en veke i en kastrull med smält vax. Vaxet smälts i en kastrull över en värmekälla, och veken förankras till en bas, till exempel en penna. Veken doppas sedan i det smälta vaxet och får sen stelna. Denna process upprepas tills ljuset når önskad tjocklek. 

Här är en steg-för-steg-guide om hur du stöper egna ljus hemma

Ta fram materialet

För att stöpa ljus behöver du några grundläggande material, inklusive vax, veke, färg och doft (valfritt). Du behöver också en kastrull för att smälta vaxet, en behållare för att doppa veken/ljuset i och en arbetsyta för att ställa upp allt.

Klipp veken

Klipp veken till önskad längd, se till att den är tillräckligt lång för att nå botten av din behållare när vaxet smälts. Knyt ena änden av veken på en penna och lägg den åt sidan.

Smält vaxet

Lägg vaxet i kastrullen eller det som du valt och värm det på låg värme tills det är helt smält. Om du använder färgämne eller doft, tillsätt det till det smälta vaxet nu och rör om väl.

Förbered behållaren

Fyll behållaren med tillräckligt med vax så att veken kan sänkas ner helt ner när den doppas. Placera behållaren i en kastrull med varmt vatten för att hålla vaxet varmt.

Doppa/stöp

Håll pennan med veken vid basen och doppa det sakta i vaxet. Flytta veken i en cirkulär rörelse för att säkerställa ett jämnt lager av vax. Doppa veken i vaxet några gånger, låt varje lager torka innan du doppar igen.

Låt ljuset svalna och stelna

När du har nått önskad tjocklek, ta bort veken från vaxet och låt det svalna och stelna. Detta kan ta några timmar eller över natten, beroende på ljusets tjocklek.

Trimma veken

När ljuset svalnat och stelnat, trimma veken till önskad längd. En kortare veke ger en mindre låga och brinner långsammare, medan en längre veke ger en större låga och brinner snabbare.

Njut av ditt eget stöpta ljus

När ditt ljus är trimmat och redo att användas, tänd det och njut av den varma atmosfären det ger.

När du stöper ljus hemma finns det två viktiga saker du bör tänka på

Säkerheten – Se till att följa korrekta säkerhetsriktlinjer när du stöper ljus. Bär skyddsutrustning, såsom värmetåliga handskar och skyddsglasögon av något slag, för att skydda dig mot hett vax. Det kan också vara bra att ha en hink med vatten i närheten i händelse av nödsituationer.

Torktiden – Låt vaxet svalna och stelna helt innan du putsar veken eller använder ljuset. Detta kan ta några timmar beroende på ljusets storlek.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar