fbpx

Njut av dina blommor längre – så torkar du dem

by Redaktionen

Att torka färska blommor är ett enkelt och vackert sätt att bevara blommors naturliga skönhet, elegans och färg under en längre tid. Det finns flera metoder du kan använda för att torka blommor, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Här är några steg du kan följa för att torka färska blommor hemma:

Välj rätt blommor: Alla blommor är inte lämpliga att torka. Vissa blommor, som prästkragar, hortensia, vaxblomma och eukalyptus torkar bra och behåller sin färg, medan andra, som rosor, tulpaner och liljor, inte gör det. För att säkerställa bästa resultat, välj blommor som är helt öppna och på topp av friskhet. Undvik blommor som är vissna eller skadade, eftersom de inte torkar bra.

Samla ditt material: För att torka blommor behöver du några grundläggande material, inklusive sax, kiselgel, en ren behållare och ett torkmedel som borax eller majsmjöl. Du behöver också ett utrymme för att torka dina blommor, till exempel en solig fönsterbräda.

Klipp av blommorna: Klipp blommorna från växten med sax eller beskärningssax. Välj en klipplängd som gör att blommorna får plats i där de ska torka. Se till att ta bort eventuella löv som kommer att vara under vattenlinjen, eftersom dessa kan ruttna och förkorta hållbarheten för dina torkade blommor.

Förbered blommorna: Innan du börjar torkningen måste du förbereda blommorna för att hjälpa dem att behålla sin färg och form. Ett alternativ är att doppa blommorna i en lösning av kiselgel, vilket hjälper till att bevara deras naturliga färg och form. Du kan även strö över blommorna med ett torkmedel som borax eller majsmjöl, som hjälper till att absorbera fukt och påskynda torkningen.

Olika metoder för att torka blommor

När blommorna är förberedda är det dags att börja torkningen. Det finns flera metoder du kan använda för att torka blommor, inklusive lufttorkning, pressning och mikrovågsugn.

Lufttorkning: Detta är den vanligaste metoden för att torka blommor, och det är också den enklaste. Placera helt enkelt blommorna i ett välventilerat utrymme borta från direkt solljus och låt dem torka naturligt under loppet av flera dagar eller veckor. För att hjälpa blommorna att behålla sin form och färg kan du knyta ihop dem med en bit garn eller ett band och hänga dem upp och ner för att torka.

Pressning: Om du vill bevara dina blommor i ett mer tillplattat tillstånd kan du prova att pressa dem. För att pressa blommor, lägg ut dem på ett papper eller mellan sidorna i en tung bok och placera boken på ett varmt, torrt område. Låt blommorna pressa i flera veckor, vänd dem med jämna mellanrum för att säkerställa jämn torkning.

Mikrovågsugn: Om du har bråttom kan du prova att mikra dina blommor för att torka dem. För att göra detta, lägg ut blommorna på ett lämpligt underlag och mikra dem på låg värme i 30 sekunders intervall tills de är torra. Var noga med att inte överhetta blommorna, eftersom det kan göra att de blir spröda och tappar formen.Visa dina torkade blommor: När dina blommor är helt torra kan du visa dem på en mängd olika sätt. Du kan placera dem i en vas eller burk, eller så kan du trycka dem till ett konstverk eller ett hantverksprojekt. Torkade blommor kan också användas i potpurri eller läggas i påsar som du sen kan ha i garderoben för att sprida 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar