8 trendiga krukväxter som du knappt behöver vattna

by Redaktionen

Dessa snygga och tåliga krukväxter fyller ditt hem med frodig grönska men kräver tillsyn bara sällan.  

1. Ampellilja

En härlig bladväxt som skickar ut vackra utlöpare med miniplantor som du kan plantera om. På spanska heter den “mala madre”, dåliga mamman, eftersom den kastar ut sina “barn”. 

Ampelliljan är en bra luftrenare, perfekt i sovrummet. Den trivs i både skugga och ljus men inte i gassande sol och den torkar gärna mellan vattningarna.

2. Elefantöra 

Denna lilla växt med de fina tallrikliknande bladen har blivit mycket populär inom heminredning. Elefantöron är svåra att ta kål på, så även den mest glömska krukväxtägaren har en chans här.

Övervattna inte elefantörat. Ge den ordentligt med vatten och låt den torka ut i ett par veckor. Den mår bra av att stå på ett ljust ställe, men inte i direkt sol.

3. Monstera

Monsteran blir med tiden en frodig, rejäl bjässe med vackra, stora sirliga blad som är snygga att klippa av och ställa i vas.

Den klarar både ljus och skugga, men vill helst inte stå i gassande solljus. Vattnas gärna regelbundet, men den tål att torka emellanåt.

4. Svärmors tunga

Den här gamla krukväxten av agavesläktet har fått en renässans som den väl förtjänar med sitt stilrena växtsätt. Växten är mycket lätt att sköta om; den vänjer sig snabbt vid nya miljöer och kan därför placeras var som helst i hemmet och den klarar uttorkning bra. Svärmorstungan aktiveras nattetid för att rena luften i rummet.

5. Zamiakalla

Zamiakallan har fått namnet garderobsblomma för att den faktiskt klarar att stå mörkt. Den kan stå ljust också men ska skonas från direkt solljus. 

Växten är inte så noga med vattningen heller, utan mår bra av att torka ut ordentligt emellanåt. Den växer ganska långsamt.

Lättskötta och populära: svärmorstunga och garderobsblomma

6. Gullranka

Gullranka kan både klättra och hänga med frodiga rankor. En ljus placering förstärker färgspelet i bladen, men är inget måste. Vattna någon gång i veckan under sommarhalvåret men sparsamt vintertid.

7. Aspidistra

Kallas också för ungkarlsblomma, kanske just för att den klarar sporadisk vattning så bra.

Växer långsamt, men kan bli en stor och prålig gammal klenod. Har odlats som krukväxt i Sverige sedan 1800-talet. 

Aspidistran kan stå i en grund kruka då rotsystemet är ganska litet med en grund rotstam.Tål både ljus och skugga, men undvik gassande solljus.

8. Kaktusar

Kaktusar är tåliga krukväxter och kräver inte så mycket av dig alls. Ett läge i full sol fungerar lika bra som lätt skugga. De behöver inte vattnas oftare än ett par gånger i månaden. Kaktusar tål inte att stå i vatten. 

Kaktusar finns i miniatyrmodeller och stora som träd. De kaktusar du köper i pyttesmå krukor förblir rätt små.

Några enkla tips för välmående plantor

En bra jord ger friska, tåliga växter. Plantera i en kvalitetsjord och passa samtidigt på att växla upp i krukstorlek några nummer så klarar sig plantan mycket längre utan vattning. 

Jorden ska ha en bra, grov struktur som ger luft och inte blir kompakt. Lite lera binder fukt och näringsämnen. Lecakulor ger luft, långtidsgödning ger bra näring. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar