Bli städsmart – 6 tips som gör jobbet roligare

by Redaktionen

Att städa är någonting som bara måste göras, vare man vill eller inte. Lyckligtvis finns det knep som gör det både lättare och roligare. 

1. Njut av musik eller en ljudbok 

Musik har en förmåga att höja ens humör. Gör en städspellista på Spotify med dina peppigaste favoritlåtar eller lyssna på en bra bok eller en podd. Städningen kan snart bli en bra ursäkt för att få sätta på dig hörlurarna!

2. Plocka undan direkt

Att inte låta saker ligga kvar när du använt dem utan plocka undan dem direkt är det enklaste sättet att göra städningen till en del av din dagliga rutin, utan att behöva tänka på det som en separat syssla. Det kan innebära att diska medan du lagar mat, plocka bort penna och tidning när du gjort klart ett korsord eller att hänga in de kläderna i garderoben som du inte ska använda den dagen.

3. Gör upp en plan

Planera för en dag och en förutbestämd tid när du ska ägna dig åt städning. Lägg upp en plan för vad du ska hinna med under det schemalagda städpasset. Ska du storstäda kan det vara en bra idé att ta ett rum i taget och dela upp arbetet till flera dagar.

Sätt en timer på exempelvis en timme. Under den timmen får du bara ägna dig åt städning. Ingen tv får stå på som kan distrahera dig, och du får inte kolla telefonen för att se om du missat något på Facebook. På detta sätt blir du så mycket effektivare och får mycket gjort, vilket får dig att må bra.

4. Belöna dig själv

Om du föredrar att ha en lugn städdag utan klocka och schema kan du ha det med inplanerade små belöningar under tiden du städar. Det kan vara en kopp kaffe när toan är städad, eller en stunds vila när spisen är renskrubbad. Det går så mycket enklare om man har delmål och belönar sig när man uppnått dessa. 

Tänk ut en större belöning för sig själv när hela jobbet är gjort: en middag, ett biobesök eller varför inte unna dig en stor bukett av säsongens bästa blommor som lyfter ytterligare det nystädade köket.

5. Skaffa bra städprodukter och redskap

Bra produkter är det väsentliga för lyckad städning. Städmedel ska vara snälla mot miljön, göra rent och du ska tycka om doften. Hitta dina favoriter bland rengöringsmedlen.

Att motivera dig själv med en ny städprodukt kan faktiskt fungera väldigt bra. Har du sett reklam för en ny dammtrasa som verkar vara bra? Köp den, och testa direkt. Förhoppningsvis får det dig att se fram emot städningen.

Satsa på en ordentlig dammsugare, byt ut din gamla nötta sopborste mot en ny och fräsch, se till att du har ändamålsenliga trasor. Ha en bra förvaring för din städutrustning. Allt detta gör att du har lättare att ta tag i städningen.

6. Rätta kunskaper gör städningen lättare

Ta dig tid att hämta städtips på nätet eller i tidningar och böcker. Det kan finnas snabbare och bättre sätt att städa än de du är van vid. Vissa delar av städningen blir kanske till och med roligare med dina nyvunna kunskaper.

Här visas några tips om lekfull städning. Märk dock att uppmaningen till träff för produktpresentationen inte gäller längre.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar