fbpx

Minska matsvinnet hemma – spara pengar och miljö

by Redaktionen

Vi köper för mycket mat, vi glömmer den längst in i kylskåpet och vi kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn! Vi behöver lära oss ett nytt sätt att tänka kring maten.

Vad är matsvinn?

Med matsvinn menas mat som framställs i syfte att ätas av människor, men som av olika anledningar inte äts. I Sverige slänger vi var femte matkasse!

Svinnet kostar mer än pengar, det kostar också för miljön. Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar även till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten.

Köp inte mer mat än du behöver

Här är några enkla tips för att planera dina inköp klokare.

 • Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.
 • Planera vad du ska laga och köp inte mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.
 • Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre.

Ett enkelt sätt att minska svinnet är att titta, lukta och smaka matvaran först. Våga lita på dina sinnen! Om maten verkar okej går den bra att äta. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passerat.

Livsmedelsverket reder ut begreppen “bäst före-datum” och “sista förbrukningsdag” här.

Obs! För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper. 

Se matresterna som en bonus!

Mycket av den mat som slängs är just rester. Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt. Även ett litet skvätt kan bidra till en ny måltid när du sparat och fryst in den.

Här är några råd om hur du tar hand om dina rester.

 • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om.
 • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt. Om maten står framme i rumstemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare.
 • Det finns ingen magisk gräns för hur länge rester håller – om de har stått i kylskåp går de bra att äta så länge de luktar och smakar bra och inte har möglat.
 • Skaffa lådor i olika storlekar och frys in resterna som du inte äter under de närmaste dagarna. Märk med innehåll och datum, det underlättar!
 • Håll regelbundet koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
 • Ha en egen hylla i frysen för matrester, så hittar du lättare.

Tips på restmat

 • Det finns tusen sätt att använda rester. Risotto, wok, omelett, matmuffins och pyttipanna är bara några exempel på klassisk restmat. Släpp lös fantasifulla kocken inom dig!
 • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa. 
 • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.
 • Gör en plockmåltid av många små rester.
 • Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
 • På webben och i kokböcker finns många fler recept. Bland annat har livsmedelskedjan Willys tagit reda på vilken mat som slängs mest i de svenska hushållen och med resultatet som grund skapat 25 svinnsmarta recept.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket arbetar för att minska matsvinnet i Sverige. På deras hemsidor hittar du mer information, tips och råd.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar