fbpx

6 förslag på hur du kan inreda ett stort vardagsrum 

by Redaktionen

Det kan kännas enkelt (och otroligt lyxigt!) att ha ett stort vardagsrum, speciellt när det kommer till allt man kan inreda det med. Men stora rum har även dom sina egna utmaningar. Oavsett vad du har för stort rum att fylla kan dessa 6 förslag hjälpa dig att få ditt rum att kännas mer ombonat och samtidigt bli mer funktionellt

Gör zoner för olika aktiviteter 

I ett litet rum har du sannolikt bara plats för en sittgrupp med möbler. Stora rum kan ha så mycket mer än bara en stor sittgrupp. Men du kanske måste vara lite mer kreativ med hur du bäst utnyttjar storleken eller formen på rummet. Identifiera flera möjliga funktionsområden i rummet, till exempel en zon för konversationer, en zon för Tv-tittande och en för ett skrivbord, spelbord eller en läsplats. 

Var inte rädd för att dela upp rummet

Ett bra tips är att dela upp ett stort rum – och det finns många smarta saker som du kan göra det med. Du kan ställa upp en enkel skärmvägg eller en bokhylla för att dela upp ett stort vardagsrum. En soffa kan även fungera som rumsavdelare. Har du ett stort vardagsrum med högt i tak? Då kan en rolig grej vara att placera höga krukväxter eller ett större palmträd och verkligen låta dem ta plats i rummet.  

Olika sorters belysning 

Oavsett vilken storlek ett rum egentligen har är det belysningen som verkligen gör skillnad för hur rummet känns. I ett större rum finns det oftast fler fönster, så under dagen är belysningen inte lika viktig. Men skuggar och mörka hörn om natten (och även under dagen vintertid) är inte mysigt. Om du bara har en central taklampa rekommenderar vi verkligen att sätta upp mer belysning. Det är viktigt att du har andra lampor utöver en taklampa, som exempelvis golvlampor, bordslampor och en vägglampor.  

Högt i tak – tänk på proportionerna

Att ha högt i tak är nog inget som någon skulle tacka nej till – rummen känns mer luftiga och lyxiga på samma gång. Men du kanske ändå tycker att rummet som helhet känns lite oproportionerligt? Då kan det vara möblerna som det är fel på. Om du har möjlighet, välj högre möbler. Om alla möbler är låga kommer dina tak att kännas väldigt höga och dina möbler väldigt låga. Överväg en högre bokhylla, en högre rygg på soffan och fåtöljerna, kanske ett högre matbord med barstolar (om du har öppen planlösning) eller en stor och pampig skulptur. 

Använd en daggbädd

I ett riktigt stort vardagsrum kanske du vill skapa två sittplatser. Markera själva separationen av rummet samtidigt som du behåller själva flödet mellan de två zonerna genom att ställa dit en dagbädd eller schäslong där du tänkt dela av.

Byt ut dina soffbord mot ottomaner

Stora sittarrangemang kan kännas lite stela och inte alls bekväma om det är för långt mellan soffan och soffbordet. Att istället välja en större stoppad ottoman att ha som soffbord kommer få den känslan att försvinna och även skapa en lite mer myskänsla till det stora vardagsrummet. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar