Inflationen är här – så får du pengarna att räcka till 

by Redaktionen

Är du orolig över det nuvarande ekonomiska läget i världen och undrar hur du ska få pengarna att räcka till? Det finns en ganska stor chans att din lön inte har ökat i samma takt som inflationen, så det är inte konstigt att din budget är mindre än vanligt. Så hur kan du undvika att spendera mer än vad som finns på ditt konto? Det finns många saker som du kan göra – här är 6 tips som kan hjälpa dig att få pengarna att räcka längre

Budgetering är A och O

Att budgetera är nyckeln till god privatekonomi, och det finns faktiskt ingen annan väg runt det. Oavsett om du gör det på ett papper, ett kalkylblad eller en mobil-app. Anteckna dina inkomster och utgifter på ett sätt som passar dig. Att budgetera ger dig en bättre överblick över vad du faktiskt har att röra dig med. Och på så sätt kommer du inte slösa lika mycket pengar.

Eliminera onödiga utgifter

Titta på dina kostnader för veckan och månaden och se om det finns något som du kan skära ner på. Har du ett månatligt abonnemang som du kan avsluta, exempelvis en streamingtjänst för film eller ljudbok eller kanske ett gymkort som du inte använder så ofta? Betalar du någon för att städa ditt hem eller ta hand om din trädgård? Överväg att göra dessa saker själv istället! Ta med en matlåda till jobbet istället för att gå ut och äta. Om du har möjlighet, ta cykeln till jobbet istället för tunnelbana eller buss. Ett annat bra tips för att undvika impulsköp. Vänta minst ett dygn innan du faktiskt köper något (som du tror att du behöver).

Bygg en buffert

Att ha en buffert för att täcka oväntade utgifter är otroligt viktigt. Om du inte redan har ett sådant sparkonto är det faktiskt dags att börja spara. Konstigt kanske du tycker – nu när du ska skära in på dina utgifter. Men se det inte som en utgift utan något som du faktiskt gör för dig själv. Bara någon eller några 100-lappar i månaden kan hjälpa dig att bygga ett skydd mot oförutsedda räkningar som exempelvis att bilen måste på service eller om hunden blir sjuk och måste till veterinär.  

Minska hemmets energiräkning

Kostnaden för att hålla lampor tända och att duscha varmt har skenat iväg de senaste året. Att göra små justeringar av hur du förbrukar energi i ditt hem kan verkligen minska beloppet på räkningarna. Några enkla saker du kan göra är att täta till fönster, vrida ner elementen eller termostaten 1-2 grader, byta ut glödlampor mot LED-lampor, ha släckt i de rummen som du inte befinner dig i, investera i mer energieffektiva apparater, ta kortare duschar och tvätta kläder i kallare vatten och torka kläderna på en torkställning istället för i torktumlaren.

Byt ut matvaror

Att tänka till innan du handlar kan ha stor inverkan på din plånbok. Om du tillexempel brukar köpa de ”dyraste” matprodukterna kan du istället försöka att välja butikens egna märke eller dylikt. Gör även en lista innan du går in i matbutiken så undviker du även att det trillar ner andra saker i varukorgen som du faktiskt egentligen inte behöver.    

Öka din inkomst

Att höja sin lön är ett annat sätt att klara av de stigande kostnaderna för varor och tjänster. Överväg att be din nuvarande arbetsgivare om löneförhöjning. Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Ett annat sätt är att sälja oanvända föremål som ligger i ditt hem och bara samlar damm. Du kan även ta en titt i källaren och se om du har något där. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar