Att pyssla och göra egna små hemmaprojekt är ett engagerande och roligt sätt att skapa en mer personlig känsla i ett hem. I den här artikeln kommer vi förklara steg för steg hur du gör dina egna ljus med olika juldofter, som kanel och apelsin. Så vad väntar du på – hämta barnen och börja pyssla!
Du behöver
-Ett paket sojavax för ljustillverkning. Mängden kommer att bero på antalet julljus du vill göra
-Ett paket med ljusvekar
-Juliga doftoljor som ingefära, kanel, rökelse, apelsin och kryddnejlika – vilket som passar dig bäst.
-Något att röra om vaxet med
-Behållare som tål hög värme (exempelvis klara glasbehållare)
-En medelstor kastrull
-En termometer
-Två blyertspennor
Så här gör du: Steg för steg
Steg 1: Mät ut hur mycket vax du behöver
Se till att du har en ren bänkskiva att arbeta på. Du kan välja att skydda bänkskivan med gamla handdukar eller tidningar för en enklare rengöring efteråt. Se också till att rensa bort så mycket föremål som möjligt (så du inte riskerar att skvätta vax på dem)
Mät sedan hur mycket vax du behöver för att fylla en ljusburk. Dubbla denna sen denna mängd – för det är så mycket som du kommer behöva för ett ljus. Har du fler än en ljusburk behöver du såklart mäta ut mer.
Steg 2: Smält vaxet
Häll den uppmätta mängden vax i kastrullen och låt den stå på låg värme. Det tar mellan 10–15 minuter för den att smälta. Kom ihåg att röra om medans för att säkerställa att vaxet smälter jämnt och inte bränns vid på botten av kastrullen.
Steg 3: Tillsätt doftoljorna
När ditt vax har smält så är det dags att lägga till lite juliga dofter. Dessa dofter kan du enkelt beställa hem från en nätbutik eller köpa i en hobbybutik som exempelvis Panduro.
När du tillsätter doftoljorna i det smälta vaxet är det viktigt att du följer instruktionerna om hur mycket doft som ska tillsättas. Droppa doften i vaxet under omröring.
Steg 4: Sätt ner veken i burken
När du har lagt till dina juldofter måste du fästa veken i botten av din ljusburk innan du häller i det smälta vaxet. Du kan antingen fästa veken genom att doppa basänden i det smälta vaxet och placera den i botten av burken eller så kan du fästa den med superlim.
Steg 5: Dags att hälla i vaxet i burken
Innan du häller i vaxet i ljusburkarna bör du låta det svalna till åtminstone 140°C, eftersom det är den bästa temperaturen för att hälla ut vaxet. Kontrollera temperaturen med din termometer.
Häll långsamt det varma vaxet i burken, medan du försiktigt håller veken i upprätt och centrerad position. Kom ihåg att lämna lite vax i kastrullen eftersom du kan behöva fylla på burken lite senare. Använd ugnsvantar så du inte riskerar att bränna dig på det varma vaxet.
Steg 6: Säkra veken från att stå upprätt
Vekarna ska inte svaja i det kondenserande vaxet. För att förhindra detta bör de säkras när vaxet svalnar. Du kan välja att använda två blyertspennor placerade över toppen av ljusburkarna. Genom att lägga in veken mellan pennorna kommer veken att förbli centrerad när vaxet sen svalnar och till sist stelnar.
Låt vaxet svalna i minst fyra timmar i rumstemperatur.
Steg 7: Fyll på mer vax om det behövs
Om du ser några hål eller sprickor i vaxet kan du tillsätta lite mer av vaxet som du sparade i kastrullen. Värm bara upp det återstående vaxet, täck försiktigt hålen eller sprickorna och låt det sen stelna.
Steg 8: Skär veken vid behov
Helst bör ljusvekar sticka upp ungefär 1 cm (och ibland mindre) från vaxet. Om den tända veken flimrar eller utvecklar en hög sotig låga bör du trimma veken ytterligare.