fbpx

Släng inte kaffesumpen – smarta sätt som du kan återanvända den på

by Redaktionen

Efter att ha bryggt kaffe på morgonen kan din första instinkt vara att kasta ut den använda kaffesumpen direkt i papperskorgen. Det tycker vi är slöseri. Prova istället några av dessa överraskande sätt att återanvända din kaffesump på istället.  

Ta bort fett från kastruller och grytor 

Fläckar samlas på grytor och kastruller med tiden, fläckar som ju längre tiden går kan vara svåra att få bort. Längs ner på botten av dina grytor och kastruller är det vanligt att det bildas både brännmärken och fett. Vad ska du göra? Försök att smeta lite kaffesump direkt på kastrullerna innan du diskar dem med diskborste. Kaffesumpens grova konsistens hjälper dig att bli av med den där hemska uppbyggnaden av fett och gör dem skinande rena igen utan att du behöver använda dig av miljöovänliga produkter.

Eliminera diverse lukter

Använd torkad kaffesump som en naturlig ”deodorant” för kylen, frysen, garderoben eller bilen. Torka en sats kaffesump och lägg sedan sumpen i en öppen behållare för att absorbera lukterna.

Dölja repor på möbler

Trämöbler slits med tiden och det är naturligt att de bildas små repor. Den goda nyheten är att du kan använda kaffesump för att minimera reporna. För att göra detta, blanda kaffesump med vatten eller olivolja för att få en pastaliknande konsistens och gnid sedan försiktigt på den repiga ytan. Låt pastan sitta i några minuter innan du torkar bort överflödig sump. Försök att applicera pastan igen efter några timmar om du inte riktigt är nöjd med resultatet. 

Bli av med vitlökshänder

Ha en liten kopp kaffesump på diskbänken och använd den för att skrubba händerna efter tillagning med vitlök, lök, fisk eller annan illaluktande mat. Skräpet kommer att absorbera lukten och hjälpa till att exfoliera huden. Den fungerar som en peeling så att dina händer också blir supermjuka.

Fixa igentäppta avlopp 

Kaffesump kan faktiskt hjälpa till om du har igentäppta avlopp – vilket gör att du inte behöver använda dig av starka kemikalier. Häll helt enkelt kaffesump i diskhon – följt av flytande diskmedel och kokande vatten. Med lite tur kommer det att rensa upp i röret och lämna din diskho fri från lukt. 

Fräscha upp öppna spisenÄr du en av de lyckliga som har en öppen spis i hemmet? Innan du städar ur den – strö över lite fuktig kaffesump över askan för att minimera att dammet och skräpet sprids ut i luften. När du rengör eldstaden i slutet av säsongen, strö ett lager torkat kaffesump längs baksidan och sidorna och lämna den där för att 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar