Så får du bort dålig matlukt i köket – enkla knep

by Redaktionen

Har du stekt fisk, köttbullar, bacon eller råkat bränna mat så vet du att allt detta lämnar lukter i ditt kök. Här är 7 sätt att neutralisera dessa obehagliga (och inte så trevliga) lukter

  • Koka citroner

Skär en citron på mitten, lägg den i en kastrull med kokande vatten och låt den sjuda i 10 minuter. För att effektivisera processen lite så kan du hälla en matsked bakpulver i vattnet också. 

  • Sjud vinäger  

Om du räknat med att få riktigt mycket stekos kan du bekämpa lukterna med vinägerånga. Tillsätt 1 deciliter vinäger i 1 deciliter vatten och låt sjuda på spisen medan du lagar maten.  

  • Lämna en skål med bakpulver eller vinäger ute över natten

Om din middag lämnar ditt kök med envisa lukter (som inte ens verkar vilja försvinna efter att du vädrat) kan du lämna en skål med bakpulver och vinäger på köksbänken över natten. Ett annat tips: Ställ fram skålen innan du börjar laga mat så absorberas mycket av lukten under tiden. 

  • Brygg en kanna kaffe

Doften av nybryggt kaffe hjälper att eliminera dålig lukt. Men egentligen är det kaffesumpen som gör det riktiga jobbet. Kaffe innehåller kväve som neutraliserar lukter. Bred ut kaffesumpen på ett bakplåtspapper och ställ det på köksbänken över natten. Har du problem med dålig lukt i kylskåpet kan du ställa en skål med kaffesump där också. 

  • Öppna upp dina fönster

Det bästa sättet att undvika lukter är att vädra ut dem. Att öppna ett fönster redan innan du börjar laga mat är ännu bättre. Men om du har glömt att öppna fönstret i förväg så gör det ingen skada att öppna det efteråt – det hjälper lite i alla fall. 

  • Städa upp direkt

Torka av stänk på spisen, bänkskivan och diska dina stekpannor direkt efter tillagning. Att lämna kvar illaluktande disk till morgondagen kommer faktiskt förvärra det. Glöm inte att rengöra avloppet från överblivna matpartiklar och ta ut soporna också. 

  • Tänd ett eller flera doftljus 

När det kommer till doftljus är alternativen oändliga. Du kan hitta underbara doftljus som får hela ditt hem att dofta som din favoritkrydda, frukt eller blomma. Det är ett av det enklaste sättet att dölja dålig matlukt – så vilken doft föredrar du?  

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar