Släng inte din kaffesump – här har du 6 sätt att återanvända den på

by Redaktionen

Kaffe är en populär dryck som konsumeras över hela världen. Vi slänger vanligtvis det som lämnas kvar efter att det har bryggts, men nu får det vara slut med det. Kaffesump har faktiskt många praktiska användningsområden i hemmet, i trädgården och är till och med bra för din hud. Nedan finner du 6 kreativa användningsområden för din gamla kaffesump.

Gödsla din trädgård

De flesta jordar innehåller inte de mest nödvändiga näringsämnena som behövs för optimal växttillväxt. När växter växer absorberar de näringsämnena från jorden, vilket efter ett tag gör jorden relativt näringsfattig. De flesta trädgårdar behöver alltså gödslas för att växterna ska få den näring som de behöver för att trivas och överleva. Kaffesump innehåller flera viktiga mineraler för växttillväxt som kväve, kalcium, järn, fosfor och magnesium. Strö kaffesump på jorden som dina växter omges av – enklare än så blir det inte.

Kompostera det

Om du inte har ett omedelbart behov av konstgödsel kan du kompostera din kaffesump för senare användning. Kompostering är en naturlig process som förvandlar organiska föremål som matrester, löv, fallfrukt och andra saker du hittar i trädgården, till ett mörkt, näringsrikt material som kallas kompost. Att lägga till kompost i din trädgård, bland växter och andra grödor, hjälper jorden att producera mer näring och vatten och därigenom förbättra växternas tillväxt. 

Skräm bort insekter och skadedjur

Kaffe innehåller koffein och diterpener, som kan vara mycket giftiga för insekter. På grund av detta kan du använda kaffesump för att skrämma iväg insekter som gillar att äta på dina växter. Ställ ut ett par skålar i din trädgård med kaffesump. Du kan även hålla dem borta genom att strö kaffesump runt dina växter. Det blir då en slags barriär som exempelvis sniglar inte kommer tycka om att krypa över.

Neutralisera lukter

Kaffesump kan hjälpa till att absorbera och eliminera lukter (eftersom det innehåller kväve). Placera en skål med kaffesump i kylen eller frysen för att neutralisera lukter från olika livsmedel. Du kan också fylla gamla strumpor med kaffesump och lägga dem på toaletten som en naturlig luftfräschare. Varför inte lägga dem i illaluktande gympaskor, i garderoben eller någon annanstans som du tycker är lämpligt. Ha alltid kaffesump nära till hands vid diskbänken för att skrubba händerna efter att du hackat vitlök. 

Exfoliera din hud

De grova kornen i kaffesumpen fungerar som ett exfolierande medel för att hjälpa till att ta bort smuts och döda celler från huden. Blanda kaffesump med lite vatten eller kokosolja och skrubba en liten mängd på ansiktet och på kroppen. Låt det sitta några minuter och skölj sen av med ljummet vatten. Problem med torra läppar på vinterhalvåret? Blanda kaffesump med lite honung och använd som en exfolierande läppskrubb. 

Reparera repade möbler

Om du äger trämöbler har du förmodligen märkt att de lätt kan repas. Olika produkter kan hjälpa till att minimera uppkomsten av repor, men innan du springer till en affär – testa att återanvända din gamla kaffesump. Blanda vatten med kaffesump tills det blir en tjock pasta. Gnid sedan in pastan i reporna med hjälp av en bomullstuss, låt den sitta i 5–10 minuter och torka sedan av med en bomullstrasa. Fortsätt att dutta ner sump i repan tills önskad färg har uppnåtts.  Pastan döljer repan genom att färga det exponerade träet till en mörkbrun färg.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar