fbpx

Så sparar du tid i köket – 8 enkla knep

by Redaktionen

Alla har vi väl dagar då vi bara vill ha middagen klar snabbt och lätt. Samtidigt ska det vara gott och näringsrikt. Hur går det här ihop? Här kommer tipsen. 

1. Fyll skafferiet med bra basvaror

Om du har ett välfyllt skafferi har du alltid något hemma att laga mat av. Konserver och inläggningar har lång hållbarhet och går att variera i oändlighet, och med skåpet packat med pasta, ris, quinoa och bulgur svänger du ihop en hel rätt på nolltid. Andra bra råvaror med lång hållbarhet, som du gör till exempel salladen matigare med, är kikärter, bönor, linser och tonfisk, samt frön och nötter. I kokosmjölk och krossade tomater har du en bas till soppor och såser. 

2. Lasta frysen full

Ofta är det just förberedelserna som tar mest tid när man lagar mat. Passa på att beta av så mycket du hinner och orkar när du faktiskt har tid, och fyll frysen. Gör storkok och frys in så har du färdig mat att tina på snabbmatsdagarna. Och förutom att ha frysta grönsaker redo att ätas när som helst kan du även frysa ner bröd och mycket annat. 

Hacka grönsaker du brukar använda, hacka lök, riv ost och skölj och hacka örter – och in med allt i lagom portioner i frysen. När det är dags att laga middag tjoffar du bara ner det du vill använda i stekpannan eller kastrullen.

3. Spara enkla favoritrecept

Ibland är det svårt att komma på enkel och snabb vardagsmat. Genom att spara recept du tyckt om i en liten bok eller i din mobil kan du enkelt återvända dit när inspirationen tryter. 

Det finns gratisappar som Stowr och My CookBook som hjälper dig att samla recept från nätet, tidningar och kokböcker, samt en uppsjö av appar som erbjuder en samling av färdiga recept att botanisera i.

4. Låt bli att skala frukt och grönt

Du förlorar både tid och näring på att skala råvaror som potatis, gurka, zucchini och morötter. Många frukter och grönsaker har en stor del av sitt näringsvärde i skalet. Skölj eller borsta råvaran och tillaga den sedan.

5. Skär i små – eller stora – bitar

Ska du koka något? Skär det i små bitar för att korta ned koktiden. Ska du däremot göra en sallad skär du grönsakerna i stora bitar. Stora bitar innebär mer vitaminer eftersom grönsakerna inte är lika utsatta för oxidering.

6. Ha kryddorna nära till hands

Ha salt och peppar, men också andra kryddor, bredvid spisen så att det inte blir ett projekt att leta fram en krydda när du behöver den. Ha allt lättillgängligt, det är ofta det som gör skillnaden på slutet när man ska smaka av maten.

7. Använd sax

Att använda en ordentlig kökssax är många gånger effektivare och snabbare än att skära med en kniv. Klipp bort fettet ur steken eller kycklingen, klipp en hel kyckling eller baconskivor i bitar, eller klipp ner örtkvisten. Sparar tid!

8. Ha matavfallskärlet inom räckhåll

Skärbrädan fylls med grönsaksskal och -bitar och arbetsytan bara minskar. Låter det bekant? Ett tips för att få bättre flyt i matlagningen är att ha bioavfallet nära, eller att lägga hushållspapper på bänken så du kan snabbt flytta skräpet dit, bort från skärbräda

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar