fbpx

Så väljer du rätt fondvägg

by Redaktionen

En fondvägg kan lyfta ett rum. Den kan skapa uppmärksamhet runt en del av rummet, framhäva eller förändra rummets form och storlek eller rama in konstverk.

En vägg i fokus

Du kan göra en vägg till blickfånget och huvudrollsinnehavaren. Antingen målar du väggen i en färg som drar blickarna till sig eller använder tapeter eller material som gör att väggen får en egen personlighet. 

Välj en vägg som passar som fokuspunkt. Det behöver inte vara den största väggen utan kan väl vara en mindre som du vill ge extra personlighet till. Ett vanligt val är den vägg som är i blickfånget när man kommer in i rummet.

Undvik att måla eller tapetsera en vägg med mycket fönster, dörrar och annat som splittrar. Tänk också på att fokuspunkten inte behöver vara en traditionell vägg, utan kan vara till exempel sidan av en trappa.

Drömskt i sovrummet

I ett sovrum är det vanligt att man sätter fonden på den vägg där huvudänden på sängen står, men det går lika bra att använda den motsatta väggen. Då får du njuta av den från sängen. Ett annat snyggt sätt är att göra en fondvägg av sina garderober och väggarna runt.

Har du en mörk och dyster hall eller korridor kan den livas upp med en lekfull fondvägg och bli ett blickfång snarare än en trist tom yta.

Rogivande, energiskt, drömskt – vad väljer du?

Provmåla, för ingen färg ser likadan ut i färghandeln som hemma på din vägg. Välj sedan en nyans ljusare än du tänkt dig, för alla färger upplevs som mörkare på stora ytor. Vill du hellre ha tapeter, tejpa upp ett tapetprov på väggen och låt det sitta ett par dagar innan du bestämmer dig.

Ta hjälp i färghandeln.Personalen är duktig på att råda dig vilka nyanser som passar ihop.

När du väljer tapet till fondväggen är det fritt fram för kreativa lösningar med allt från klassiska mönster och uppförstorade foton till tapeter med mer konstnärliga uttryck.

Picasso-aktig rörelse på fondväggen

Bara för att du vill ha en fondvägg som bryter av från resten, behöver den inte ha starka färger eller mustiga mönster. Du kan använda kulörer som bara blir en liten kontrast till övriga väggar. Om du har vita väggar kan du använda vitt med en brytning i en annan kulör som gör att det blir mer en nyansskiftning. Det gäller även tapeter som du kan välja i en neutral färgkombination.

Ett annat sätt att ge väggen en egen identitet är genom materialet. Du kan använda till exempel tegel, trä eller kanske en metallisk yta, allt beroende på vilken känsla du är ute efter.

 En tegelvägg i matrummet som kontrast till kökets strama linjer

Upprepa väggfärgen i dekorationen

Oavsett om fondväggen är mönstrat eller enfärgat, tänk på att knyta ihop rummet med att låta färgen återkomma i andra detaljer. Repetera kulören eller någon av färgerna på tapeten, så får du en harmonisk helhet och fondväggen får den uppmärksamhet den förtjänar. 

Välj en eller två av kulörerna till kuddar, mattor, gardiner eller tavlor. Variera gärna efter årstid. Till exempel kan du i vintertid lyfta någon varmare ton som rostrött eller gult och sommartid de lite svalare tonerna blått eller grönt.

Naturen är trendig i inredningen just nu. Fåtöljen och sammetskudden repeterar tapetens färger.

Har du ett avlångt rum, se till att färgen återkommer ända bort i andra ändan av rummet, så binder du samman ytan och skapar en balans och helhet i din inredning.

Trolla med rumsformen

Om du vill ge en känsla av att rummet större kan du använda en mörkare färg eller mönster på en av kortväggarna i ett avlångt rum eller en lång korridor. Då upplevs rummet som bredare och mer kvadratiskt.

Den mörka tapeten för väggen närmar betraktaren

Om du istället målar två väggar som är mittemot varandra i mörkare ton upplevs rummet som smalare än det egentligen är. Vill du åstadkomma en korridorkänsla kan du göra detta i redan smala rum.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar