Funderar du på att öka din kompetens med studier samtidigt som du jobbar, eller vill du skaffa dig ett extrajobb vid sidan av studierna? Med rätt inställning, tidsplanering och stöd får du vardagen att fungera medan du utvecklar dina färdigheter.
1. Rådfråga någon som redan vet
Jobbar du men vill öka din kompetens med att studera? Ta noga reda på omfattningen och upplägget av kursen som intresserar dig för att se om det är realistiskt i just din arbets- och familjesituation att ta dig an denna utmaning. Fråga studievägledaren eller någon som redan går kursen om deras tankar för olika lösningar för vardagen.
Ett extrajobb har många fördelar för dig som studerar, men har du verkligen tid för det? Ta reda på det! Börja med att fråga några som läser ditt program, kanske en fadder eller student som går året över dig och vet vad du har framför dig. Hur tänker de kring extrajobb?
2. Med bra planering får du mer gjort än du trodde var möjligt
När du väl bestämt dig för en ditt mål och ska planera hur du ska nå det, gå ner i detaljerna så mycket och så långt framåt som du kan. Gör upp ett schema för alla dina aktiviteter.
Ett bra tips är att markera och strukturera upp jobb, skola och fritid i olika färger i din kalender – då får du snabbt en god överblick. Förutom att det hjälper dig att nyttja din tid effektivt, gör det också att du håller koll på deadlines.
När du har ett schema framför dig är det lättare att hitta tider som du kan studera på som du kanske inte tänkt på tidigare, som t.ex. på lunchrasten eller på bussen på väg till arbetet. Kartlägg alla dina möjligheter och resurser och använd dem! Prioritera och sålla bort slöseri med tid, men kom ihåg att planera in vila också.
Fokusera på en sak i taget. Är du på arbetet – se då till att koncentrera dig på dina arbetsuppgifter. Fokusera på att verkligen vara ledig när du är ledig. Detta kommer att bidra till att din arbetsbelastning känns mer hanterbar.
3. Var tydlig med vad du kan leverera på jobbet
Håll en öppen dialog kring arbetstid och -prestation på arbetsplatsen. Kan din chef tänka sig att du gör vissa moment av studierna på arbetstid, speciellt om din ökad kompetens gynnar din arbetsplats generellt?
Om du skaffar ett extrajobb, var tydlig att studier är din primära sysselsättning och fastslå redan i rekryteringsprocessen hur mycket du kan och vill arbeta.
4. Hantera krockar som uppstår, trots planeringen
I vissa perioder kan det vara oundvikligt att studierna hamnar i vägen för jobbet, eller tvärtom. Se i förväg när sådana krockar kan uppkomma och informera arbetsgivare och lärare i god tid. Det kan gå att lösa och visar dessutom att du är planerande och tänker framåt.
5. Dela erfarenheter med andra
Fler och fler väljer att jobba och studera samtidigt och sannolikt har du kurskamrater som sitter i samma sits som du. Det kan vara bra att kontakta dem och tillsammans dela tips och råd för att balansera studier och arbete.
6. Lär dig effektivitet
Det finns idag ett brett utbud av litteratur och kurser inom personlig effektivitet. Du kan lära dig att studera bättre t. ex. genom att behålla ditt fokus och genom att läsa snabbare. Lär dig att hantera stress, det hjälper dig på alla områden.
7. Var stolt över dig själv
Förlora dig inte i prestationshets – ingen kommer att tacka dig för att du tar på dig mer jobb än du orkar. Ge dig själv credit för att vara målmedveten och klara av att både jobba och plugga samtidigt.
Om du är noga med att både planera och lyssna på din kropp, kommer du att lära dig mycket om dig själv och få nya erfarenheter.