Lyckas med arbetsintervjun

by Redaktionen

Var förberedd, ställ rätt frågor och försök att slappna av. Att lyckas på arbetsintervju är inte helt lätt, men med de här tipsen kommer du en lång väg. Så här kan du göra för att förbereda dig inför arbetsintervjun

Börja med att göra research om företaget. Vad har de för värderingar? Vart är de på väg? Fundera över hur det överensstämmer med vad som är viktigt för dig och hur du vill utvecklas. Ta gärna kontakt med facket och ställ frågor om till exempel arbetsbelastning, löner och avtal. 

Varför är jobbet viktigt för dig?

Fundera igenom om jobbet verkligen är något som du drömmer om och varför du skulle vilja ha just det här jobbet. Skriv ned en lista på fördelarna med jobbet och vilka egenskaper hos dig som gör att du passar bra för just det här jobbet. På så vis vet du exakt vad du ska svara på den frågan. 

Innan intervjun kan du förbereda dig inför de vanligaste frågorna. Tänk igenom ditt svar noga. Det kan vara bra att till och med skriva ner svaret. Då har du verkligen tänkt igenom varför just du skulle passa på arbetsplatsen. 

Enligt Arbetsförmedlingen är det här några av de vanligaste frågorna under arbetsintervjun:

  • Berätta mer om dig själv 
  • Vad lockade dig att söka den här tjänsten? 
  • Vilka av dina tidigare erfarenheter kan du ha nytta av i jobbet?
  • Vad kan du tillföra hos oss? 
  • Hur jobbar du under stress?

Vad skulle du svara på de frågorna? 

Öva innan intervjun

Be en vän intervjua dig innan intervjun. Det är lätt att bli stressad under en arbetsintervju, men har du övat innan brukar det gå lättare och kännas bättre. Ingen är perfekt vid första försöket, men har du övat är det ju faktiskt inte ens första gången. Däremot ska det så klart inte låta inövat när du väl är på arbetsintervjun, så du behöver inte ha ett manus utan prata från hjärtat men efter att du har övat vet du vad som är viktigt att få fram till rekryteraren. 

Ställ frågor

Förbered vilka frågor du vill ställa till rekryteraren. Frågorna kan handla om allt från stämningen, teamet till företagets värderingar. Ställ frågor som du faktiskt är intresserad av och visa att du vill veta mer om företaget. Förbered frågorna innan för att inte sitta tyst när rekryteraren frågar om du vill veta något mer om företaget. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar