Inreda med färg – missarna som många gör

by Redaktionen

Längtar du efter mer färg på väggarna i ditt hem? Med färg kan vi uttryck oss själva och vår personliga stil. Färg är även ett sätt att sätta en känsla i ett rum. Däremot kan det vara knepigt att få till rätt färger. Antingen brukar rummet matcha för mycket – eller inte alls. Här är vanliga fel som många gör när de inreder med färg. 

De inreder rummen var för sig

De flesta inreder rummen var för sig, istället för att planera en sammanhängande helhet. För att få ett hem som hänger ihop behöver du just tänka på helheten. Rummen kan vara i samma färgskala, men de behöver inte ha exakt samma färg (läs om varför längre ner). Testa färgerna mot varandra och matchar de inte kanske du kan hitta en varmare eller kallare nyans av väggfärgen, eller till och med fundera över om du ska byta färg helt och hållet. 

De glömmer bort kontrast

Visst kan det vara snyggt när rummens färger matchar varandra som sagt, men när alla rum är i precis samma färgskala så blir det lätt ganska tråkigt och opersonligt. Satsa istället på kontrasterande färger på väggarna som harmonierar med rummen intill. 

Ett sätt att arbeta med kontrast är att använda sig av starka accentfärger. Välj någon färg som poppar för att skapa extra mycket kontrast. 

De provmålar inte innan

En del som inreder med färg köper bara färgen efter att ha sett ett färgprov i affären. Det bästa är att provmåla med olika färger i rummet och därefter bestämma vilken nyans som blir bäst. Då kan du titta på färgen i olika ljus, jämföra dem med varandra och känna efter. Sannolikt blir du mycket mer nöjd om du har valt ut färgen på det här sättet! 

De tänker inte på ljuset

Skuggor och olika ljus får väggfärgen att se olika ut vid olika tider på dygnet. Det glömmer många människor bort när de inreder. Eftersom färgen kan upplevas så olika beroende på ljuset måste du titta på väggfärgen på väggen vid olika tider på dagen. Hur ser färgen du är intresserad av ut på morgonen, vid lunch och på kvällen? 

Det kan även vara bra att provmåla på olika ställen i rummet. Färgen kommer att se annorlunda ut precis vid fönstret jämfört med längre in i rummet. Har du mycket skuggor i rummet kan du dessutom behöva välja en ljusare färg, för att rummet inte ska kännas för mörkt. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar