fbpx

Skydda dig mot fästingar

by Redaktionen

Vi har längtat efter sommaren! Men med den underbara högtiden kommer också fästingar som kan sprida farliga sjukdomar som borrelia och TBE. Därför är det viktigt att hålla koll på fästingarna och vaccinera sig.

Vaccinera direkt

Har du inte vaccinerat dig mot TBE bör du göra det direkt. Det rekommenderas att vaccinera sig innan fästingsäsongen, skriver 1177.se. Men det är bättre att ta en dos, än ingen alls. Det första året ska man ta tre till fyra doser, och sedan ta påfyllnadsdoser. Därefter en dos efter tre år och sedan vart femte år. 

Kolla alltid husdjuren

Ett vanligt sätt att få fästingar är när katter och hundar tar med sig dem in. Vanligtvis blir vanligtvis husdjuren inte speciellt sjuka av fästingburna sjukdomar, även om det händer. Däremot är det vanligare att vi människor kan drabbas allvarligt. Därför är det viktigt att undersöka husdjuren ordentligt efter fästingar, minst en gång om dagen. 

Undersök hela pälsen på dina husdjur och var noggrann. Hundar kan drabbas bland annat av sjukdomen anaplasma, så ju längre fästingarna sitter desto större risk är det att även ditt djur blir sjukt. Vanligtvis får hunden inga symtom av sjukdomen, men i vissa fall får hundar feber, nedsatt allmäntillstånd 

När du är utomhus

Ha heltäckande kläder, gärna stövlar och undvik högt gräs. Håll gräset kort på tomten och rensa buskar och snår ofta för att där gillar fästingarna att sitta. 

När du kommer in 

Ta av dig kläderna och undersök kroppen. Fästingarna sätter sig inte direkt, utan tycker om att gå runt på kroppen. 

Rolla med klädvårdsrulle

I sociala medier tipsar många om att rolla kroppen, både på djur och människa med en klädvårdsrulle. Då kommer små fästingar att fastna i limmet och det är bara att bränna upp pappersbitarna. Tänk på att riva loss pappret relativt ofta, så att klädvårdsrullen är riktigt klibbig så den får med sig alla fästingar. 

Om du blir biten 

Har du fått en fästing? Ta bort den så snabbt som möjligt för att undvika smittan. Använd gärna en fästingplockare. Ta tag om framkroppen snarare än bakkroppen och dra alltid rakt ut när du tar bort den. Vicka eller vrid inte.  

Däremot finns det flera fästingborttagare i kofotsvariant där du vrider bort fästingen. Läs noga på förpackningen på borttagaren så att du gör rätt. Avsluta med att badda med en alsolsprit. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar