fbpx

Så blir du av med mjölbaggarna

by Redaktionen

Har du råkat ut för mjölbaggar i ditt skafferi? Det kan vara svårt att bli av med, men det är absolut inte omöjligt. Det krävs bara en del arbete. Vi har samlat alla tips som hjälper dig att bli av med skadedjuren. 

Vad är mjölbaggar?

Mjölbaggar är skalbaggar som lever i livsmedel som mjöl och gryn. De går att känna igen med sin svarta eller kastanjebruna färg utan täckning. De flesta arter kan inte flyga, utan kommer hem från livsmedelsindustrin. Ofta finns mjölbaggarna i mjöl, spaghetti och fågelfrön – det är därför de gillar att bo i skafferiet. Skalbaggen är extra lömsk, den kan nämligen ta sig in i riktigt tättslutande förpackningar. 

De flesta kommer att vara med om mjölbaggar då de sprider sig väldigt snabbt. En hona lägger flera ägg om dagen, och kommer att lägga cirka 450 stycken ägg under sin livstid. 

Hur blir jag av med dem?

För att bli av med mjölbaggar krävs en grundlig rengöring av hela skafferiet. Töm samtliga lådor och skåp. Rengör dessa noga med dammsugare. Rengör även lister, skarvar och springor då äggen läggs där. För att inte sprida vidare mjölbaggen ska dammsugarpåsen förslutas och frysas i en vecka. Undersök alla varor innan du lägger tillbaka dem i skafferiet. Mjöl som angripits har ofta en grå färg, så håll utkik efter det. Mjölbaggarna är svarta skalbaggar som är 5 millimeter stora och deras larver är gula. Släng allt som angripits, och även detta ska förslutas och frysas i minst en vecka. Håll utkik varje dag efter om fler varor har angripits så att du rensar ut allt tidigt. Fortsätt att städa springor och skarvar, om överlevande honor lägger fler ägg. 

Hjälper det inte att rengöra och slänga allt som angripits kan du behöva ta hjälp av Anticimex eller ett annat företag. 

Källa: Anticimex 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar