fbpx

Skapa ett inspirerande stilleben – 7 tips

by Redaktionen

Uppdatera dina stilleben till våren! Det är ett enkelt sätt att skapa en trivsam yta. Allt du behöver är saker som du verkligen älskar och inspireras av. Vi avslöjar hur du tar dina stilleben till nästa nivå.

Vad kan jag använda till mitt stilleben? 

Allt! Böcker, skålar, skulpturer och figuriner, vaser, prydnadsföremål, växter är bara några saker som du kan använda till ditt stilleben. Var kreativ och använd saker som får dig att må bra och som inspirerar dig. 

1. Tänk på materialet

Ett snyggt stilleben kan innehålla saker som påminner om varandra i färg, form eller material. Välj ut ett material som du tycker om, exempelvis blir trä blir alltid vackert i grupp och bygg ditt stilleben med hjälp av trädekorationer. Fördelen med att använda samma material är att du kan du dekorera med fler saker för att det skapar en harmonisk känsla. 

2. Gruppera mera

Stiliga stilleben brukar ofta innehålla grupperingar. Tänk gärna udda när det kommer till antal, som tre ljusstakar, fem vaser eller tre böcker. Grupperingen skapar tillsammans en fin helhet. 

3. Ge ditt stilleben liv

Lägg till något grönt i form av en växt, en stickling eller en bukett. På så vis får ditt stilleben mer liv och det känns organiskt. Ibland kan det vara vackrast att endast lägga till en solitär snittblomma i en vas. 

4. Tänk på höjden

När du bygger ett stilleben är det snyggt om alla föremål har olika höjd. Att bygga på höjden skapar mer kontraster, och som du vet är kontraster A och O när man skapar stilleben. Resultatet? Ett mer levande stilleben. En tumregel är att ställa det högsta föremålet längst bak och det lägsta längst fram. 

5. Enhetligt är vackert 

Ett sätt att arbeta med stilleben är att samla föremål i samma färgskala. Det skapar en monokrom och stilsäker känsla. 

6. Blanda gammalt och nytt

Mormors gamla vas, en modern ljusstake och några böcker. Gammalt och nytt är en oslagbar kombination som gör ditt stilleben mer personligt. 

7. Jobba med tomrummen

Ett soffbord som är helt överbelamrat med dekorationer blir varken snyggt eller harmoniskt. Testa att ta bort saker från ditt stilleben, ibland är devisen “less is more” faktiskt sann. Det som sägs i tomrummen kan faktiskt lyfta hela ditt verk! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar