fbpx

Skadedjur i skafferiet

by Redaktionen

Att öppna mjölpåsen och upptäcka en mängd konstiga insekter är inte trevligt. De flesta skadedjuren i köket är dock ofarliga, även om de inte är önskvärda. Några av de vanligaste skadedjuren i hemmet är:

Silverfiskar
Dessa insekter är vanligt förekommande som skadedjur i badrummet. Den vanliga silverfisken är mellan 10 och 15 mm lång, medan en längre variant kan bli upp till 18 mm lång. Både de kortare och längre sorterna finns i både hus och lägenheter och trivs i fuktiga och varma miljöer. Därför är det möjligt att du även har sett dem i badrummet. Silverfiskar har funnits på jorden i över 300 miljoner år. De hittar sin föda i avlagringar som bildas under avloppsventiler eller galler. Den längre silverfisken äter tapetrester och stärkelserikt material. Det bästa sättet att bli av med silverfiskar är att hålla det rent och städat. Se till att städa ordentligt i skåp, lådor, under diskbänken och i skafferiet. Täta eventuella springor där de kan ta sig in.

Mjölbaggar
Som namnet antyder återfinns dessa insekter vanligtvis i mjölpåsar, men de kan även finnas i pasta och andra torrvaror. Mjölbaggen är enfärgad (svart eller brun) och blir mellan 5 och 6 millimeter lång. Den är svårare att bli av med än silverfisken, men kan upptäckas lätt på grund av den karakteristiska lukten den avger. Om du märker en stark och fotogenliknande doft i skafferiet kan det vara larverna från mjölbaggen. Varorna som påverkas av mjölbaggar kan få en gråaktig färg och mögla. Alla matvaror som har angripits av mjölbaggar bör frysas i några dagar innan de kastas. Om du har dammsugit upp mjölbaggar bör du frysa dammsugarpåsen innan du slänger den.

Brödbaggar
Ett annat skadedjur som gillar torrvaror som pasta, mjöl och bröd är brödbaggen. Den är rödbrun och cirka 2-4 millimeter lång. Larverna gräver små gångar i hårda matvaror som knäckebröd. Så om du upptäcker konstiga hål i knäckebrödet kan det vara ett tecken på angrepp. Larverna brukar gräva gångar inuti hårda produkter. Se till att skafferiet och lådor där matvaror förvaras är torra, rena och svala. Om de har tagit sig in i förpackningar, använd samma metod som för mjölbaggar genom att frysa förpackningen och sedan släng.

För att bli av med brödbaggar, är det viktigt att rengöra skafferiet noggrant och kasta alla angripna matvaror. Se till att förvara torrvaror i lufttäta behållare för att förhindra framtida angrepp.

Möss och råttor

Dessa skadedjur kan också invadera skafferiet i sökandet efter mat. Möss och råttor kan orsaka stor skada genom att gnaga hål på förpackningar och förorena matvaror med sitt avföring och urin. För att bekämpa möss och råttor är det bäst att använda fällor eller kontakta professionella skadedjursbekämpare för att säkerställa en effektiv och säker avlägsnande av skadedjuren.

Kackerlackor

Kackerlackor är vanligt förekommande skadedjur i kök och kan även hittas i skafferiet. De är bruna insekter som trivs i varma och fuktiga miljöer. Kackerlackor kan vara svåra att bli av med och det kan kräva en kombination av fällor, insektsmedel och att eliminera eventuella matkällor och tillgång till vatten.

Fläskängrar
Fläskängrar är små insekter som föredrar animalisk föda som kött, fisk och djurfoder. De kan vara ganska användbara och hjälpsamma när de befinner sig utomhus eftersom de hjälper till att sanera området genom att äta upp döda smådjur. Fläskängrar är kännetecknade av ett ljust tvärband som sträcker sig över deras rygg och är dekorerat med 6-8 svarta fläckar. Larverna är mörkbruna och randiga med långa hårstrån. Fläskängrar kan komma in i huset genom fågelbon och de kan också utvecklas i torrfoder avsett för hundar och katter. För att hålla köket rent, se till att frysa förpackningar där du har upptäckt fläskbaggar innan du kastar dem.

Bananflugor
Även om de egentligen inte är skadedjur, kan bananflugor vara irriterande. Dessa små flugor älskar mogna frukter, jästa grönsaker, spillt vin och fuktig jord. Särskilt glömda matrester i diskhon kan locka dem. Om du någonsin har haft en rörig situation i köket och lämnat matrester för länge, har du förmodligen fått bevittna en svärm av bananflugor. Det beror på att en enda hona kan lägga upp till 500 ägg åt gången och de kläcks inom åtta dagar. Det enklaste sättet att bli av med flugorna, förutom att regelbundet rengöra (kasta matrester i tid), är att göra en fälla. Blanda honung, vinäger och diskmedel i ett glas och placera ut det här och där i köket. Snart kommer du att vara av med bananflugorna.

Svartmyror

Svartmyror är de mest beroende av socker av alla skadedjur som nämns här. Dessa myror har en storlek på mellan 2 och 4 millimeter och äter allt som är sött. Undvik att ha kakor och socker framme på köksbänken och se till att förpackningarna är ordentligt förslutna. Om du råkar spilla saft bör du omedelbart torka upp det annars kommer myrorna att lägga ut doftspår till sitt bo, vilket lockar hundratals medlemmar av deras koloni till ditt hus. Ett effektivt sätt att bli av med myrorna är att placera ut myrdosor eller använda myrspray vid dörrar och fönster i huset.

För att förhindra skadedjur i skafferiet är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder.

Förvara matvaror i lufttäta behållare
Förvara torrvaror som mjöl, pasta, korn och spannmål till tätt förslutna behållare för att förhindra att skadedjur tar sig in.

Håll skafferiet rent
Rengör regelbundet skafferiet och ta bort eventuella spill, smulor eller matrester som kan locka till sig skadedjur.

Kontrollera matvaror regelbundet
Inspektera regelbundet förpackningar och matvaror i skafferiet för att upptäcka eventuella tecken på angrepp eller skadedjur.

Undvik fukt och fuktighet
Se till att skafferiet är torrt och luftigt eftersom fuktiga förhållanden kan locka till sig vissa skadedjur som silverfiskar.

Förvara maten på rätt sätt
Håll matvaror som behöver kylförvaras i kylskåpet istället för skafferiet för att undvika angrepp av skadedjur.Om du upptäcker skadedjur i skafferiet trots förebyggande åtgärder kan det vara en bra idé att kontakta en skadedjursbekämpningsfirma för att få professionell hjälp med att bli av med problemet.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar