fbpx

Så tar sig silverfiskarna in i ditt hem – och så blir du av med dem!

by Redaktionen

Har du problem med silverfiskar? Det känns ofräscht, men de är ofarliga. Så här ska du göra för att bli av dem. 

Det är en myt att silverfiskar tar sig igenom vattnet i avloppsrören. De kommer snarare in genom varor och produkter som du tar med dig hem. Eller så kryper de längs utsidan av rören. 

Däremot ser vi silverfiskarna ofta kring avlopp i badkar och handfat eller golvbrunnar. Ohyran äter av avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. Allra helst äter de material som innehåller stärkelse, till exempel papper och tyg. 

När ska jag börja oroa mig?

Det är ingen fara om du har ett par silverfiskar i badrummet. Det kan däremot vara ett problem om du hittar silverfiskar i vardagsrum och sovrum – det kan innebära att du har en fuktskada i hemmet. I gamla bostadshus kan silverfiskar vara vanligare, då de inte är byggda att hålla bort fukt på samma sätt som nyare hus. Anticimex skriver att “normalt gör inte silverfiskar någon skada, utan kan betraktas som en nattlig renhållningsarbetare”. 

Så här blir du av med silverfiskarna

  • Håll rent i hela hemmet. På så vis minskar du födan för silverfiskarna. 
  • I kök och badrum ska det vara så torrt som möjligt för att silverfiskarna trivs mycket bra i det fuktiga klimatet. 
  • Material med stärkelse som kläder, papper och böcker ska inte ligga på golvet för lång tid. Rensa och håll rent för att silverfiskarna inte ska få tag i föda.
  • Täta springor och hål – silverfiskarna gömmer sig gärna där. 

Källa: Anticimex

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar