Dör dina inomhusväxter hela tiden? Eller har du fått för dig att du inte har gröna fingrar? Det stämmer inte, det gäller bara att lära sig hur krukväxterna beter sig. Här är några misstag som många gör när det kommer till inomhusväxter.
Växterna drabbas av ohyra
Kvalster och löss kan drabba vem som helst. Eftersom ohyran inte har någon naturlig fiende i inomhusmiljö kan de spridas i rask takt, om de inte behandlas. Ta reda på vad det är för ohyra direkt och hur du bekämpar den. Läs på och googla hur du blir av med den ohyra du drabbats av. Tips! När du köper nya växter kan det vara bra att sätta dessa i karantän för att inte “smitta” dina tidigare krukväxter.
Du vattnar fel
Visste du att växter dör oftare av övervattning än av torka? Du märker om dina krukväxter är övervattnade om bladen börjar gulna, om växten tappar blad eller att den angrips av svampinfektioner. Låt inte växterna stå i vatten, utan satsa på bra dränering. Det allra bästa är att vattna underifrån, precis som de har blivit vattnade hos odlaren. Byt till en kruka med dräneringshål och ställ på ett fat. Häll vatten på fatet så kommer din växt att dricka tillräckligt av sig själv.
Växterna är dammiga
Ha som vana att torka av växterna med en fuktig mikrofibertrasa, då dammiga växter oftare blir angripna av sjukdomar och ohyra. Det beror på att växterna inte kan andas ordentligt. Ofta blir bladen bruna av damm när växten är för dammig.
Det är för mörkt
Växter som växer där det är för mörkt blir ofta rangliga och långa. Investera i växtbelysning för att de ska trivas, speciellt under vinterhalvåret. Framför allt blommande växter behöver extra mycket ljus. Andra tecken på att det är för mörkt är att växten tappar blad, vissnar längst ut på bladen eller att bladen blir missbildade.
För låg luftfuktighet
På vintern blir inomhusluften torr, vilket krukväxterna inte tycker om. Använd en luftfuktare eller ställ många växter tillsammans så att de kan ge fukt till varandra.
Det drar från fönstret
Vissa krukväxter, speciellt tropiska, gillar inte när det drar kallt från fönster. Det märks genom att bladen krullar ihop sig, men utan att de har torkat ut. Exempelvis hortensia och fikus ogillar drag. Flytta växterna för bästa resultat.
För liten kruka?
Har din växt vuxit ur sin kruka är det dags att byta. Annars kan det skapas rotsnurr, vilket leder till att rötterna får svårt att ta upp näringen i jorden. Har rötterna börjat snurra ihop sig kan du klippa upp dem, så att rötterna inte snurrar runt mer utan växer neråt.
Växten står för varmt
En växt som står nära en värmekälla, exempelvis ett element, torkar ofta ut. Byt placering för att växten ska må bra.