fbpx

Håll borta getingarna – allt du behöver veta

by Redaktionen

Snart dukar vi upp utomhus! Söta drycker och god mat är det som hör sommaren till, men det blir lätt tråkig stämning när getingarna börjar komma till liv. Det finns flera olika strategier för att hålla dem borta – så här enkelt är det. 

Leta efter getingbon tidigt!

Tidigt, redan under våren, ska du leta efter getingbon. Nu har de inte hunnit bli stora och är därför lätta att ta bort. Vill du ta bort getingboet under sommaren har det säkert vuxit sig så stort så det blir ett större, men också farligare projekt. På sommaren kan det vara bättre att låta boet vara. 

När du hittat ett bo är det bäst att plocka bort det under kvällen, när getingarna inte är aktiva. Var försiktig och ha handskar och kläder som skyddar. 

När säsongen är över kan du plocka bort bon från sommaren. Detta ska göras under höst eller vinter, då finns inga getingar kvar. Ett bo är ettårigt och alla getingar dör förutom drottningen som är parad och övervintrar till nästa säsong. 

Gör en egen getingfälla

Det är enkelt att göra en egen getingfälla. Anticimex tipsar om att använda sig av en PET-flaska. Börja med att göra ett hål i mitten. Därefter rullar du ihop en pappersbit som du sätter i hålet. Pappret ska inte sticka ut på utsidan av flaskan. Nu fyller du flaskan med en söt vätska såsom saft, öl eller sirap, skriver Anticimex. På så vis kan getingarna komma in, men kan inte komma ut. Fällan ska placeras en bit från det område du vill ska vara getingfritt, skriver dem. 

Hemmagjort getingmedel

Det finns flera husmorsknep för att hålla getingarna borta från uteplatsen. Ett sätt är att lägga en skål med sockerlag i närheten av uteplatsen, men en bit ifrån. Då väljer ofta getingarna att hålla till där istället för att vara i närheten av dig. Ställ ut skålen minst en timme innan du går ut och sätter dig, för att du ska få vara ifred när det är din tur att äta och dricka på uteplatsen. 

Skräm bort med ett eget bo

Många upplever att det fungerar bra att knöla ihop en pappåse till formen av ett bo. Målet är att boet ska se större ut än getingboet och hänga upp i trädgården. Då ska getingarna bli skrämda och tänka att området är upptaget av andra getingar. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar