Den omåttligt populära växten alocasia syns allt mer i inredningsreportage och sociala medier. Det är inte konstigt! Alocasia finns i många olika utseenden och har spännande former på sina blad. Här är allt du behöver veta om du är sugen på att skaffa en egen växt.
Vad är alocasia och var kommer den ifrån?
Alocasior är en växter som tillhör familjen Araceae och växer naturligt finns i Asien och Sydostasien, exempelvis i Indien och Flippinerna. Det är en typ av kallaväxt och hela släkten består av 70 arter. Vissa av växterna är så små som drygt en decimeter, medan andra blir flera meter stora.
Vilka är de mest populära sorterna?
Det roliga med alocasia är att sorterna varierar mycket i utseende. Här är några av de mest populära sorterna.
Alocasia Amazonica (Polly)
Trendiga Polly brukar också kallas amazonsköld, då bladen är formade som små sköldar. Bladen är mörkgröna och har en ljus ådring.
Alocasia zebrina
Zebrina har blivit en riktigt populär sort. Den har inte samma ljusa ådring som Polly, men har fortfarande sköldformade blad. Det häftiga zebramönstret gör att den också har namnet zebrakalla.
Hur ska jag ta hand om alocasia?
Eftersom alocasia kommer från ett tropiskt klimat tycker den inte om att stå för kallt eller i drag. Det betyder också att den gillar hög luftfuktighet – ta fram sprayflaskan med jämna mellanrum för att fukta bladen. Att fukta bladen är också ett bra sätt att ta bort damm, vilket växter inte tycker om. Dessutom håller det borta skadedjur.
Den gillar inte att vara torr så håll jorden fuktig hela tiden. Den vill inte heller ha för mycket vatten, så övervattna inte. På vintern går plantan in i viloperiod och då vill den inte ha lika mycket vatten.
Alcasia tycker mycket om ljus. Får den för lite kommer bladen att börja sloka. Därför är det viktigt att den får åtminstone fem timmar direkt solljus om dagen. Under vintern kan det vara smart att införskaffa en växtlampa för att få den att trivas.
Från växten utsöndras även en vätska, som inte är farlig för växten, men är giftiga för människa och djur.
Är den giftig för djur och barn?
Giftinformationscentralen skriver att växten innehåller ämnen som är starkt irriterande. Symtom på förgiftning är brännande känsla i mun och svalg, svullnad, salivavsöndring, sväljsvårigheter och magbesvär. Växtsaften kan också ge kraftig ögonirritation och hudretning.