Vad du ska tänka på när du köper ny säng

by Redaktionen

En ny säng är ofta ett dyrt inköp som tar lång tid att genomföra.  Att köpa en säng ska ses som en investering. Det är något du kommer att ha i många år och ska passa dig och dina behov. Så här gör du för att hitta en säng som passar just dig. 

Sätt budget

Hur mycket får sängen kosta? Det finns sängar i alla prisklasser och därför är det bra att bestämma cirkapris redan innan du börjar testa sängarna. Se över hur mycket pengar du kan lägga på en ny säng och om du är villig att spara innan du köper den. Gör även research så du ser vad du kan få för pengarna. 

Kvalitet 

Kvalitet går alltid först, oavsett budget. Det viktigaste i hemmet är faktiskt att ha en skön säng. Studier visar att om man sover dåligt ökar risken för sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Därför är det bästa sättet att ta hand om sig själv och sin hälsa att ha en bra säng.

Vilken storlek behöver du?

Utgå från ditt eller ert behov. Rullar du runt mycket under natten eller ligger du still? Hur stort är sovrummet och får sängen plats i sovrummet? Mät, fundera och känn efter vilken storlek som passar. Även om du är singel kan du fundera på om du ska ha en lite större säng än en enkelsäng, det ska vara bekvämt för dig. 

Vilken säng behöver du? 

Lever du i en samborelation kanske du och din partner behöver olika madrasser, exempelvis om det skiljer mycket i vikt och om ni har olika sovställningar. Tänk på att välja säng tillsammans – den ska vara skön för båda. 

Testa! 

Det finns inget annat sätt att hitta rätt säng än att testa. Testa massor av modeller i flera olika affärer. Sitt inte bara i sängen, utan lägg dig ner och känn efter hur det känns i ryggen. Ska ni ha en extra madrass måste ni ta in det i åtanke innan ni köper sängen, en madrass kan göra att sängen känns helt annorlunda. Sover du på sidan, lägg dig på sidan när du testar. 

Funktion? 

Har ni dåligt med utrymme i sovrummet så kan ni kolla på om ni behöver en säng med extra förvaring under. Det gäller även om ni vill ha andra funktioner och finesser, exempelvis en ställbar säng.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar