fbpx

Hur du rengör en madrass

by Redaktionen

Det sägs att vi spenderar en tredjedel av våra liv sovandes. Med denna kunskap färskt i minnet vill du förstås spendera en tredjedel av ditt liv någonstans där det är rent och bekvämt.

Jag läste någonstans att en madrass kan fördubbla sin vikt under åren (jag tror att exemplet som gavs var tio år) som ett resultat av att den fylls av kvalster och smuts. Usch! Om jag ska spendera en tredjedel av mitt liv på min madrass vill jag vara säker på att det är en ren madrass.

Det är mycket viktigt att regelbundet rengöra sin madrass för att hålla den ren och fräsch samt för att förlänga dess livslängd. Det är ett faktum att en ren madrass som behandlats mot bakterier kan göra en stor skillnad när det gäller hur du sover och mår!

Allt som krävs är några enkla steg och regelbunden rengöring.

Dammsug bort kvalster

En av de största orsakerna till en illaluktande och allergiframkallande madrass är kvalster.

De är dock enkla att hålla i schack. När du vänder på din madrass, vilket du bör göra var sjätte till åttonde vecka kan du ta några minuter och dammsuga varje sida av din madrass. Använd slangen på dammsugaren utan ett munstycke med borste.

Denna regelbundna rengöring kommer underlätta när det kommer till att hålla din madrass ren och bekväm.

Fräscha upp din madrass

Dessa är några allmänna tips för att din madrass ska hållas fräsch och dofta gott.

Tips #1. Använd dryer sheets för att hålla madrassen fräsch

Placera papper för torktumlaren, så kallade dryer sheets, på madrassen innan du täcker den med underlakan och resten av sängkläderna. Detta kommer göra att madrassen doftar som ny.

Var dock noga med att de dryer sheets du väljer har en doft som du står ut med att sova på varje natt, och om du märker att du sover sämre eller får huvudvärk är det dags att ta bort pappret.

Tips #2. Sprid ut lite bikarbonat

Bikarbonat är ett säkert och effektivt medel för att fräscha upp och suga till sig oönskade lukter. Sprid ut lite bikarbonat på din madrass och låt sitta en timme eller så, och dammsug sedan noga.

Du kan även lägga till lite lavendelolja i blandningen, på detta sätt:

Ta fram en glasburk och gör några hål i locket (för att sprida ut bladningen) och fyll sedan burken med:

Två deciliter bikarbonat och tio droppar lavendelolja. Sätt på locket och sprid blandningen över madrassen. Dammsug noga efter en timme eller mer.

Få bort urin från din madrass

Olyckor händer tyvärr. Vare sig det handlar om ditt barn eller ditt husdjur kan det vara mycket frustrerande när man försöker klura ut ett sätt att rädda madrassen.

Det första steget är att med en handduk suga upp så mycket av vätskan som bara möjligt. Lägg en handduk över fläcken och applicera så mycket tryck som möjligt för att absorbera urinen från så djupt in i madrassen som möjligt. Upprepa tills ingen vätska längre släpper från madrassen.

Nästa steg är att spreja (inte hälla på) en rengöringsprodukt med enzymer särskilt framtagen för rengöring av urinfläckar. Dessa kan du vanligtvis hitta i de flesta livsmedelsbutiker eller där du köper dina produkter för hemmet.

Upprepa processen med att suga upp rengöringsprodukten med en handduk tills ingen gul eller tonad vätska längre släpper, vilket kan ta flera appliceringar av produkten.

Slutligen kan du sprida ut bikarbonat över hela fläcken. Bikarbonaten kommer förhindra oönskad lukt och absorberar den fukt som finns kvar. Lämna bikarbonaten över minst en natt, eller längre om fläcken är större. Dammsug sedan bikarbonaten från madrassen och bädda den sedan som vanligt.

Att få bort mögel och fuktfläckar från madrassen

En madrass som har möglat kan verka omöjlig att rengöra. Om möglet spridits över hälften av madrassen eller fläckarna verkar sitta djupt (och inte bara på ytan) är det klokast att skaffa en ny madrass för din hälsas skull. Men om fläcken endast sitter på ett litet område på ytan kanske du kan rädda din madrass.

Bär ut madrassen utomhus en torr och solig dag. Var noga med att du bär en skyddande mask och dammsug sedan madrassen med en grovdammsugare. Låt madrassen stå i solen under resten av dagen. Om du vill låta madrassen stå ute i solen i flera dagar är det viktigt att du tar in den innan nattens dagg kommer.

Att bli av med röklukt

Att röka cigaretter i sängen kan aldrig rekommenderas, av uppenbara säkerhetsskäl, men vissa gör ändå detta vilket orsakar madrasser som stinker av cigarettrök.

Du kanske själv inte röker i sängen, men om någon i hushållet röker inne är det troligt att din madrass har sugit åt sig en viss del av röklukten. För att bli av med denna obehagliga lukt rekommenderar vi att du börjar genom att bära ut din madrass utomhus en solig och torr dag.

Spreja madrassen med ett rengöringsmedel för borttagning av oönskade lukter från textilier och låt sedan solen och den friska luften behandla madrassen tills doften torkat ut. Ta sedan in madrassen och sprid bikarbonat på den. Låt bikarbonatet verka över natten och dammsug madrassen på morgonen.

Att rengöra madrasser som kräkts ned

Att återhämta sig från sjukdom kan verka suga musten ur kroppen, och sedan lämnas man med den otrevliga uppgiften att rengöra. Om olyckan varit framme och din madrass blivit platsen för kräkningar, kan dessa fläckar rengöras på liknande sätt som rengöring av urinfläckar, vilket beskrivs ovan.

Använd ett rengöringsmedel med enzymer som beskrivs ovan för att få bort fläckarna av kräkningar från madrassen. Låt sedan madrassen vädras i solen och använd solens bakteriedödande strålar för att få bort kvarvarande bakterier.

Detta är ändå inte en process som du planerar att upprepa snart igen!

Genom att hålla din madrass fräsch och ren hjälper du inte bara dig själv att sova bättre, utan du tar även bättre hand om din hälsa.

En madrass som är fylld av främmande ämnen som mögel, bakterier och kvalster kan orsaka allvarliga hälsoproblem på längre sikt. Håll din madrass ren med dessa enkla tips så kommer du andas bättre om natten.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar