fbpx

En guide om hur du tvättar dina kuddar

by Redaktionen

Dina kläder tvättar du så fort de blir smutsiga och dina sängkläder minst varannan vecka – men dina kuddar då? Har de någonsin fått se insidan av tvättmaskinen? Kuddar behöver också tvättas. Här får du veta hur du tvättar dina kuddar på rätt sätt och hur ofta du borde göra det.

1. Lufta

Se till att fluffa upp dina kuddar dagligen för att de ska behålla formen och för att rensa bort damm. Häng dem gärna utomhus (minst en gång varje månad) i ett par timmar, helst en ljus och lite blåsig dag. Alternativt kan du köra dem i torktumlaren utan värme.

2. Tvätta försiktigt

Om dina kuddar tål tvätt, se då till att tvätta dem minst två gånger per år, eller fyra gånger, om du svettas mycket på nätterna, äter i sängen eller har husdjur som sover i din säng med dig. Att tvätta en kudde är inte svårt även om det kan ta lite tid att torka den. Om din tvättmaskin är stor nog, tvätta två kuddar i taget. Det kommer hjälpa till att balansera tvättlasten och får vattnet och tvättmedlet att cirkulera bättre.

Följ dessa instruktioner för olika typer av stoppningsmaterial:

• Dun eller fjäder: De flesta dunfyllda kuddar kan tvättas i tvättmaskin, men använd kallt vatten och ett milt tvättmedel. Torka sen på låg värme då hög värme kan skada dunet.
• Memoryskum eller latex: Tvättmaskinstrumman kan bryta sönder skummet, så denna typ av kuddar bör tvättas för hand. Använd först dammsugaren till att få ur dammet ur kudden, tvätta sedan av kudden med en fuktig handduk med lite milt tvättmedel på. Låt sen kudden lufttorka på en ren och platt yta.
• Polyester: Tvätta i varmt vatten men använd ett program för fintvätt. Tvätta helst ett antal kuddar samtidigt för att balansera tvättlasten. Var sparsam med tvättmedlet och använd ungefär en matsked av ett flytande tvättmedel.

3. Torka kuddarna ordentligt

Det är väldigt viktigt att kudden torkar helt, annars riskerar du att det bildas mögel inuti. Torktumlarens program går inte att lita på då torktumlaren bara känner av ytfukten i det som torkas. Det betyder att din kudde fortfarande kommer vara fuktig inuti när programmet säger att den är helt torr.

Hur gör du för att få dem helt torra?

Sänk i stället värmen och torka din kudde under längre tid och lägg med några torra handdukar så kommer torktiden att förkortas. Du kan också pröva att lägga i två rena tennisbollar eller torkbollar. Detta gör att stoppningen i kudden inte klumpar ihop sig.

När du torkar dun eller fjäderfyllda kuddar, använd ett torkprogram utan värme (det kommer att ta ett tag) och glöm inte torkbollar eller tennisbollar.

Om vädret är bra, kan du också hänga de flesta typer av kuddar på klädstrecket och låta dem torka ordentligt där. Oavsett vilken teknik du använder så se till att kontrollera att ingen fukt finns kvar inne i kudden innan du lägger tillbaka den i sängen.

Nu när du läst igenom guiden är det bara att ta av örngotten och börja tvätta!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar