fbpx

8 vackra blommor i din trädgård som går att äta

by Redaktionen

Blommor är inte bara vackra och doftar gott – många av dem kan du faktiskt äta. I den här listan kommer du att upptäcka att det finns många blommor i din trädgård som du kan äta och samtidigt ha som dekoration på dina rätter!  

Penséer

Dessa vackra blommor har en mild smak som påminner om sallad. Detta gör dem därför till ett bra alternativ att ha just i eller som sallad. Penséer finns i många olika färger vilket gör att det är en utmärkt blomma att dekorera med också.

Violer

Liksom penséer har violer en mild och lätt söt smak. Den härliga blåa färgen livar enkelt upp sallader och smörgåsar. Om du gillar att baka är en ytterligare idé att kandera violer och använda som tårtdekoration. Vackert och gott!   

Ringblomma

Ringblommans blad är peppriga vilket gör det till ett fantastiskt tillskott till sallader, såser och pastarätter. Här är det endast fantasin som sätter gränser. Visste du att ringblommans färg motsvarar färgen av saffran och att den ibland används som ersättning för denna dyrbara krydda.

Krysantemum

Alla krysantemumblommor kan ätas, även om de kan skilja sig en del i smak. Vissa är lite heta och peppriga och andra är mildare och till och med lite söta. Prova lite olika sorter och se vilken som faller dig mest i smaken.

Solrosor

Du har med största sannolikhet ätit solrosfrön förut. Men visste du att du även kan äta blomknopparna och små solrosskott också? Dessa är två riktiga delikatesser. Blomknopparna kan du exempelvis koka och äta som du äter en kronärtskocka.

Lavendel

Lavendel är en otroligt vacker blomma. Den har en mild men ändå lite parfymig smak och passar bäst att ha i efterrätter. Prova att ha den i en kaksmet eller i en hemmagjord glass.

Lavendel luktar inte bara gott, den kan också ge en milt söt (men stark) smak till en rad söta bakverk, glassar och andra recept.

Tusensköna

De här vackra små blommorna växer oftast i stora klungor på en äng och är även dom ätbara. Lägg dem i en sallad eller ha som en vacker ätbar dekoration på en smörgås. Du kan även använda blomknopparna som ett alternativ till kapris.

Kamomill En annan blomma som du kan hitta på din gräsmatta är kamomill. Blommorna används ofta till att göra te – vilket sägs ha en lugnande effekt. Men du kan även äta den som den är eller ha i drinkar, bröd eller i efterrätter. Smaken är väldigt fruktig och påminner lite om äpple.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar