fbpx

Praktiska organiseringstips för köket

by Redaktionen

Att organisera ett kök är en svår balansgång: att hålla allt snyggt samtidigt som du gärna vill ha allt du behöver inom räckhåll. Nedan finns några tips, tricks och praktiska köksförvaringsidéer för att komma igång att organisera i ditt kök

Töm alla dina skåp

Börja med att tömma alla dina köksskåp och lådor på sitt innehåll. Börja i skafferiet och släng allt som passerat bäst före datum och rensa även de som du inte vet att du behövt använda på mer än ett år. Allt som du ska spara lägger du ut på bänkskivan eller köksön så länge.

Rengör skåpen

Det bästa sättet att rengöra de tomma skåpen är att använda lite diskmedel i en balja med varmt vatten och en svamp. Diskmedel tar enkelt bort klibba rester som finns på hyllorna – och lämnar en härlig ren känsla. Gör en hylla i taget och glöm inte att torka efteråt.

En bra regel – förvara föremål i ögonhöjd…

Som en allmän regel ska du alltid förvara vardagliga föremål i ögonhöjd och andra föremål närmast där du använder dem. Ställ dina koppar och muggar nära kaffebryggaren eller vattenkokaren. Lägg brödet i en brödkorg intill brödrosten.

…Och även livsmedel

Livsmedel som används ofta bör också förvaras på detta sätt, i ögonhöjd och gärna i kategorier. Hur du kategoriserar din skafferimat är upp till dig. Lite förslag är att sätta olika spannmål för sig, konservburkar och tomatkrossförpackningar för sig och kryddor och oljor i ett separat skåp.

Förvaringsbehållare

Genomskinliga behållare är utmärkt för förvaring. Behållare är oftast bättre att förvara skafferivaror i då de lätt kan återförslutas (tillskillnad mot originalförpackningen), du kan lätt hitta det du letar efter och du ser även snabbt om det är något som håller på att ta slut. De får även dina skåp att se snygga ut. Vissa burkar kanske du till och med vill ska pryda köksbänken.

Håll ordning på lock

Oftast kastar vi bara in kastrullocken i en låda. Om du vill hålla dem på plats så bör du överväga att sätta krokar på skåpluckorna. Häng dem sen där så vet du alltid var du har dem.

Syltburkar som förvaring

Vi alla har nog en låda i köket som vi bara slänger in diverse köksredskap (i brist på annan plats). Om du är trött på att försöka organisera i den här lådan har vi ett bra tips för dig. Använd mindre syltburkar och lägg dem i lådorna – de passar i de flesta lådor och hjälper till att hålla dina redskap på plats.

Fäst ett kryddställ på väggen

Håll dina kryddor på plats med detta smarta tips. Fäst en kryddställning på väggen vid skafferiet eller använd en hängställning på skafferiets dörr. Smarta kryddställ går att hitta i de flesta varuhus som säljer köksinredning.

Häng en handduksstång över diskbänken Ett smart sätt att organisera i köket är att spika fast en eller två metallstänger på den tomma väggen ovanför diskbänken. Använd stången för att förvara köksredskap som du vanligtvis behöver som pastaslev, osthyvel eller diskborste och diskhandskar.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar