fbpx

Så inreder du uteplatsen

by Redaktionen

En uteplats i solen kan vara en plats att umgås, fika eller äta grillat till middag. När du inreder uteplatsen finns det en del saker att tänka på. Med god planering, mycket textilier, belysning och växter skapar du ett extra rum. Så här gör du för att skapa din egen oas – med riktigt enkla knep. 

Skapa ett grönt rum

När du inreder uteplatsen kan du planera för att dela in själva platsen i olika “rum”, även om din trädgård eller uteplats är mindre. Det kan finnas en loungedel där man umgås, en egen del där man sitter och äter middag och en del för avkoppling med solstolar. Börja med att planera vad ni har för behov och utefter hur stor ytan är. 

Inredningen binds ihop med blommor och gröna växter. Arbeta med växter i olika nivåer. Häng upp slingriga växter i ampel, medan andra kan stå i stora krukor på marken och några kan stå på en piedestal för att få en spännande, dynamisk uteplats. 

Planera även för att olika blommor blommar olika tider på sommaren, så vissa växter kanske får blomma i juni medan andra får blomma på sensommaren. Perrenner i kruka blir alltid vackert. Exempel på perenner som klarar sig i kruka är vårperenner som blocklocka och löjtnantshjärta och sommarperenner som riddarsporre och stäppsalvia

Piffa med textilier 

Använd lakan som solsegel, piffa med stora, mjuka kuddar och riktiga inomhusmattor. På så vis ökar rumskänslan ytterligare. Middagsbordet blir extra fint med linneduk och ljusstakar i mässing. Duka upp med favoritporslinet och riktiga glas för riktig lyxig look. 

Tänk på ljuspunkterna 

Belysning kan också finnas i olika nivåer. Vissa lampor kanske är direkt över bordet, medan andra är på marknivå. Här går det att experimentera för att hitta rätt. Ljusslingor kan fästas längs räcken, över matbord och direkt i häckar och träd – det blir ett romantiskt sken som piggar upp vilken uteplats som helst. 

Gör-det-själv-projekt och Ikea-hacks

För att få en personlig uteplats är det alltid kul att skapa egna projekt. Måla om en gammal möbel som du tröttnat på eller bygg något nytt av spillvirke. Tillverka egna sittpuffar, ett blombord, en köksö eller bar att ha vid grillen – bara fantasin sätter gränserna. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar