Det talas alltmer om att plast är dåligt för miljö och människa. Tittar vi runt i våra hem ser vi platsen överallt, men det går att bli av med plasten. Så här enkelt är det att plastbanta.
Innan du börjar kan det vara smart att inte slänga något, för att det är inte heller bra för miljön. Kanske skänka och köpa nytt från loppis.
Sluta med engångsförpackningar
Något du kan börja med redan i dag är att ta engångsbestick och muggar av slentrian. Nästa gång du handlar take away eller fikar kan du ta med en termos eller mugg och bestick hemifrån.
I mataffären kan du undvika pappåsar och plastpåsar genom att göra egna påsar till frukt och grönt. Ta med en tygkasse när du handlar. Det sparar mycket pengar nu när en plastpåse kostar kring 7 kronor.
Byt ut köksprylarna
I köket finns de flesta prylarna av plast. Det är enkelt att byta ut köksgeråd, speciellt det som kommer i kontakt med värme. Till exempel slevar och teflonpannor bör bytas ut först då de kan vara giftiga.
Annars kan du använda annan plast tills det är dags att slänga och sedan köper du nya exempelvis på Blocket eller i en second hand-butik. Skärbrädor är fina i trä, medan bunkar och skålar finns fina i exempelvis bambu, porslin eller rostfritt. Matlådor är allra bäst i glas eller rostfritt – det finns massor av storlekar i butikerna.
Plastbanta i badrummet
Bomullsrondeller, tops, schampoflaskor, krämförpackningar – det finns extremt mycket plast i engångsartiklar och förpackningar. Välj mer hållbara alternativ framöver, exempelvis finns tops med bambu i stället för plast.
Se över elektroniken
I rum där du vistas mycket, exempelvis sovrum, kan det vara bra att se över elektroniken och plasten som finns i den. När elektronik blir uppvärmd kan de utsöndra giftiga gaser, skriver tidningen Sveriges natur. De kan vara behandlade med skadliga flamskyddsmedel och ska stängas av när de inte används.
Barnens leksaker
Barnleksaker i plast ska inte köpas second hand, då de kan innehålla skadliga ämnen. Se även över barnens leksaker generellt, då de kan innehålla cancerogena och skadliga ämnen, menar Sveriges natur.