Trädgårdskalendern – det här behöver du göra i maj

by Redaktionen

Nu inleds tiden med varmare dagar och med det börjar det stora, tunga men också roliga arbetet i trädgården. Det är bland annat dags att så grönsaker, rensa ogräs och beskära rosorna. Här är allt du behöver tänka på i maj!

Dags att så grönsakerna

Nu är det dags att så grönsakerna! Morötter, rödbetor, gurka, ärter och sallat är bara att så direkt i jorden på frilans. Se upp för sniglar som gärna äter av sallaten! 

Sätt potatisen

Du har fortfarande chans att sätta potatisen om du gör det nu. Då får du njuta av egen potatis till sommaren. Kom ihåg att potatisen är känslig och kan lätt drabbas av jordsjukdom. Det betyder att du måste sätta den på ett nytt ställe varje år. 

Rensa ogräset

Det är dags att börja rensa ogräset innan det växer för mycket. Ju mer du rensar nu desto mindre behöver du rensa sen. Det är även mycket lättare att dra upp ogräset nu när det fortfarande är fuktigt ute. 

Beskär rosorna

Det sägs att när björken får blad stora som musöron är det dags att beskära rosorna. Varför? Jo, för att det brukar betyda att då har vi lämnade värsta frostnätterna bakom oss. Det betyder att man kan beskära rosorna, men det gäller att se upp – kyla är inget rosorna tycker om.

Så sommarblommorna!

Med värmen som kommer får man så sommarblommor på friland. Börja med att luckra jorden och så exempelvis aster, slingerkrasse, blåklint, zinnia och ringblomma nu. Jorden ska vara näringsrik för att blommorna ska trivas. 

Passa även på att gödsla i rabatterna när du ändå håller på! Det är nu växterna behöver mycket näring. Gödsla perennerna, bärbuskar, fruktträd och rosor. 

Plantera även sommarblommande och höstblommande lökar och blommor nu, exempelvis dahlior kan sättas ut. Dahlior är känsliga blommor, men om du sätter ut löken nu bör den inte bli skadad av frosten då den kommer att växa långsamt. Dela gärna löken i två så blir det fler!

Ta hand om gräsmattan

Maj är tiden för att ta hand om gräsmattan. Det gäller att vattna sällan, men när du väl vattnar den ska den vattnas rikligt. Detta för att vattnet ska tränga ner ända till  rötterna. 

Är gräsmattan däremot nysådd så gäller i stort sett tvärtom. Vattna ofta, flera gånger om dagen, men lite. 

Växthuset får nytt liv

Det är dags att plantera ut i växthuset. Exempelvis tomat och gurka får gärna ta plats här. Passa på att röja upp och städa ur allt om du inte hunnit göra det. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar