fbpx

Hur man väljer rätt soffbord – det här ska du tänka på

by Redaktionen

Soffbord är en mycket viktig del av möblemanget i våra vardagsrum eftersom det oftast står så centralt i rummet. Ett soffbord fångar uppmärksamheten hos alla som kommer in i rummet och det är därför du bör ta dig tid att hitta det rätta. Vi vet, det kan vara svårt att bestämma sig – men var bara lugn! Det finns några saker som du kan tänka på när du står i valet och kvalet – läs här och låt dig inspireras!

Tänk på höjden

Det finns inget mer irriterande än ett soffbord som antingen är för högt eller för lågt. Välj ett soffbord som är ungefär lika högt som sitthöjden på soffan. Självklart är det här en fråga om bekvämlighet kontra design. Låga soffbord ger ofta ett mer stilfullt intryck – men är inte speciellt praktiskt om du vill kunna sitta på din soffa och äta eller dricka.

Vilka behov har du

När du väljer ett soffbord bör du naturligtvis överväga om vad för funktion det ska ha.

Behöver du exempelvis ett med mycket förvaring? Ja köp då ett soffbord med mycket förvaringsmöjligheter. Många tänker mest på estetiken och inte så mycket på dess funktionalitet. Däremot kan förvaringsutrymme på ett soffbord vara bra. Det get dig extra utrymme att förvara böcker, stearinljus, tidningar och andra saker som du inte vill ha ståendes framme hela tiden. Har ni små barn? Ja då kanske du ska satsa på ett runt eller ovalt soffbord.

Var uppmärksam på proportionerna

På samma sätt som att hitta ett soffbord som har rätt höjd bör du leta efter ett som har rätt längs i förhållande till bredden på din soffa. Det bör vara en halv till 2/3 av soffans totala bredd. Detta för att alla ska kunna nå bordet när de sträcker sig efter en kaffekopp eller fjärrkontrollen utan att behöva resa sig. Föredrar du runda soffbord? Köp ett runt satsbord! Detta är otroligt snyggt och skapar djup och textur i rummet. Men tänk även här på proportionerna!

Vilken stil

Stil är mycket viktigt och därför även en viktig aspekt (såklart) när du väljer ditt nya soffbord. Hur ska du då tänka om du känner dig vilse? Du vill välja något som enkelt matchar den inredning som du redan har. Du vill undvika ett soffbord som har en färg som inte matchar färgen på din soffa, dina fåtöljer eller väggarna. Om du har en rak och stram soffa brukar ett runt soffbord vara att föredra eftersom den runda formen mjukar upp helheten i rummet.

Materialval

En annan viktig del som går hand i hand med valet av stil är att välja rätt material. Att välja fel material kan verkligen förstöra all annan inredning i rummet. Trä (ek, valnöt), metall och glas har blivit populära val, och det finns en god anledning till det. De fungerar bra med i stort sett varje soffa och inredning som du redan har. De skapar också en härlig kontrast i rummet och gör så att allt känns synkat och genomtänkt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar