fbpx

Så tar du hand om din sammetssoffa

by Redaktionen

Att inreda sitt hem med sammetsklädda möbler är ett enkelt sätt att lägga till en lyxig touch samtidigt som det tillför ett djup i rummet. Till skillnad från många andra material är sammet förvånansvärt hållbart – vilket gör att du kan njuta av den i många år framöver. Men då gäller det att du tar hand om den också! Undrar du hur du får bort den där fula kaffefläcken eller vill du bara ha lite tips på hur du snabbt fräschar upp din soffa? Perfekt – för här kommer några bra råd!

Innan du börjar

Det första du bör veta om sammet som material är att, även om det är hållbart, kan det vara lite skört. Sammet kan skadas väldigt lätt så tänk på att vara försiktig när du rengöra din soffa.

Var snabb med fläckarna

Det första du behöver göra för att hålla din soffa ren och fin är att ta bort en fläck så snabbt som möjligt. För när fläckarna väl har torkat in kan det vara svårt att få bort dem.

Steama

Sammet har till skillnad från andra material en högre ”lugg”. Därför tenderar sammet att lättare tryckas ihop. Att steama eller ånga är ett utmärkt sätt att hålla det rent och undvika det. Ånga helt enkelt ut vecken med en steamer alternativt ett strykjärn och borsta sen försiktigt i motsatt riktning för att få bort de fula rynkorna. Om du använder strykjärn så är det otroligt viktigt att den är inställd på låg värme – annars kan du skada tyget!

Dammsug med jämna mellanrum

För att säkerställa att din sammetsklädsel förblir fräsch (oavsett om du har en fläck eller inte) rekommenderar vi att du dammsuger den regelbundet. Ha som rutin att dammsuga din sammetssoffa (och även andra möbler) varje gång du tar fram dammsugaren för att dammsuga golvet.

Två sätt att ta bort envisa fläckar

Diskmedel

Om du någon gång råkar spilla på din sammetssoffa så gäller det att vara snabb på tårna. Du kan enkelt blanda till en egen rengöring genom att blanda 3 droppar flytande diskmedel med 2 deciliter vatten. Skaka eller rör runt i behållaren så blandningen skummar sig, ta din trasa (helst vit) och dutta/gnugga lite lätt på fläcken.

Bikarbonat

Du kan även använda bikarbonat – vilket är riktigt effektivt. Häll ljummet vatten i en skål och tillsätt 1 matsked bikarbonat och 2 matskedar citronsaft. Använd en bomullsduk för att applicera ditt egengjorda rengöringsmedel på fläckarna. De mest envisa fläckarna har svårt att stå emot det här medlet.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar