fbpx

Så städar du efter ett husdjur

by Redaktionen

Alla som har husdjur vet hur snabbt det går från att ha ett skinande rent hem till smutsigt kaos. Det finns många enkla knep för att få ett renare hem utan lukt. Allt handlar om att städa ofta och med rätt verktyg. 

Dammsug och tvätta golv

För att få riktigt rent måste du dammsuga och tvätta golvet ofta. Det kan även vara bra att vädra och piska mattor ofta. Är det snö utomhus kan du tvätta mattorna med hjälp av snön – ett riktigt husmorsknep. En matta som inte rengörs ordentligt slits mer då smutsen går ner i fibrerna. 

Eftersom man som djurägare måste dammsuga ofta är det många som väljer en robotdammsugare. På marknaden finns även speciella dammsugare som är anpassade efter hem med husdjur, men det är inget måste. 

Dammsug favoritplatserna

Var håller ditt husdjur hus? Är favoritplatsen soffan blir säkert den smutsigast först. Är det bara lite hårigt fungerar en klädvårdsrulle mellan dammsugningarna. Även golv och lister brukar bli smutsiga när man har djur. Allra värst är hörn som är en riktig smutsfälla, där brukar ofta damm blandas med hår. 

Så här undviker du smuts

Borsta dina djur varje dag för att minska spridningen av hår och smuts. Husdjur ska inte badas för ofta eftersom huden är känslig, men samtidigt är det viktigt att bada regelbundet för att undvika smuts och dålig lukt. Ibland räcker det att tvätta tassarna om de är smutsiga. 

Det mesta av smutsen tar en riktigt bra, grov hallmatta hand om. Håll den fräsch för att inte släpa med skräp in.

Efter en promenad med hunden bör tassarna torkas av. Se till att alltid ha en torr, ren handduk som du kan torka med. 

Tvätta sängen

Många glömmer bort att tvätta husdjurens bäddar, men precis som vi tvättar våra egna lakan regelbundet, bör man även tvätta djurens säng. Följ tvättanvisningarna och så får du en säng som är fräsch. Har bädden inget avtagbart fodral, kanske det går att spola av den eller kemtvätta? Risken om man inte tvättar sängen är att djuren släpar med sig avföring, smuts utifrån och hår till andra platser i hemmet. 

Har du katt bör du även tvätta och rengöra klösträd eftersom det kan samlas bakterier från avföring, hår och kattsand på det. 

Glöm inte att rengöra djurens leksaker – här finns mycket bakterier. Tvätta de leksaker som kan tvättas i tvättmaskin eller diskmaskin. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar