Hjälp! Min katt klöser på soffan

by Redaktionen

Stilig inredning och egensinniga katter kan vara en svår kombination. Där du ser ett skört och vackert sofftyg ser katten ett skönt klösmaterial. Frustrerande eller hur? Men kom ihåg att katter inte klöser av illvilja. Klösandet är ett naturligt behov för katten, lika naturligt som att äta och gå på kattlådan. Misströsta alltså inte. Se i stället till att din katt sätter klorna i något annat än din nyinköpta soffa. Det gör du enklast genom att införskaffa en klöspelare eller en klösmöbel. Huvudsaken är att det finns en kattklös i hemmet. Om inte kan du vara säker på att din katt hittar något annat att vässa klorna på, markera sitt revir och träna sina muskler.

Tips för dig som är trångbodd

Bor du i en mindre lägenhet finns det smidiga klösbrädor att fästa på väggen eller lägga på golvet. Om du fäster klösbrädan på väggen, tänk på att sätta den tillräckligt högt. Din katt vill utnyttja hela sin kroppslängd när den klöser. En klöspelare är en annan lättplacerad variant, som passar utmärkt i hemmets hörn. Välj även här en modell som tillåter din katt att sträcka ut sig i sin fulla längd.

Rum för en kung

Har du gott om plats hemma? Då kan det vara läge att investera i en rejäl klösmöbel, helst en med flera olika våningsplan, spännande gömställen och mysiga liggplatser. Ett sådant kattpalats blir så mycket mer än bara en klösmöbel. Katter älskar att ligga högt upp och speja över sina jaktmarker. I sitt palats kan katten känna sig katten trygg och se allt som händer. 

Placera klösmöbeln nära ett fönster så att din katt kan ta del av intrycken utanför. Att spana på småfåglar är något av det roligaste som finns.

Kattmynta och kloklipp

Det finns en mängd knep för att få katten att klösa rätt, det vill säga på klösmöbeln och inte på din inredning.

 • Uppmuntra med kattmynta. Spraya eller gnid in mynta på kattmöbeln. Tro mig, de flesta katter blir som tokiga av doften.
    
 • Uppmana till lek. Visa att klösmöbeln är en rolig plats för lek och stoj. Lek, gosa och umgås med katten när den ligger i sitt katträd. Katter gillar att ligga och speja, gärna på lite högre höjd.
    
 • Placera rätt. Placera klösmöbeln nära den plats som katten själv har valt som sin klösplats. Ge rikligt med beröm när katten klöser rätt.
    
 • Avskräck med dofter. Spraya soffan med en avskräckande spray. Katter är känsliga för dofter de inte gillar och lär sig snart att förknippa soffan med den otäcka lukten.
    
 • Täck över dina möbler. Använd en vaxduk eller liknande material. Vaxdukens struktur är inte särskilt klösvänlig och katten kommer mest sannolikt att lämna den ifred.
    
 • Klipp klorna. Regelbunden kloklippning är A och O för att hålla kattens klor i trim, men också för att minimera skador på möbler. Använd en klosax eller klotång anpassad för katt när du klipper.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar