5 metoder för att bli kvitt oönskat djurhår på din matta

by Redaktionen

Alla som har husdjur vet att det lätt fastnar päls på både det ena och det andra där hemma – för att inte tala om på mattorna. Även om du kanske dammsuger regelbundet är det ändå svårt att få bort allt hår när det väl har bäddats sig fast i fibrerna. Känner du igen det här? Det finns faktiskt några riktigt bra metoder som du kan testa för att bli av med allt detta djurhår och få din matta fräsch igen

Metod 1: Klädvårdsrulle

En klädvårdsrulle är verktyget som du måste ha för att få upp både katt och hundhår från mattorna. Ha alltid en rulle nära till hands och ha som rutin att ta bort djurhår (och annat damm) så fort du ser något. På detta sätt förhindrar du att håret etsar sig fast i mattan som gör att det sen blir svårare att få bort. När rullen inte längre är klibbig, släng arket och använd ett nytt.

Metod 2: Gummihandske

Vill du ha ett kemikaliefritt sätt att rengöra din matta? Gummihandskar (diskhandskar) löser det åt dig. När du drar en gummihandske mot en matta så skapas en statisk kraft som gör att håret på mattan fäster sig på handsken. Smart va?

Metod 3: Hårborste

En hårborste är ett praktiskt verktyg när du ska få bukt med de mest svåråtkomliga hårstråna från en matta. Välj helst en hårborste med styva borstar till detta. När du borstar på mattan kan du använda både korta och långa drag i olika riktningar för att säkerställa att du kommer djupt in i mattans tyg. Tips: Se till att du drar borsten mot dig och skapa en samlingspunkt för allt djurhår – då kommer det gå snabbare för dig att plocka upp pälsen när du är klar. Med jämna mellanrum kommer du även att behöva rensa borsten så att den kan fungera så effektivt som möjligt.

Metod 4: Sköljmedel

Att bli kvitt hundhår från din matta behöver inte kosta dig så mycket. Oftast har du (som det visat sig ovan) redan de verktyg och medel som behövs i ditt hem. Sköljmedelsmetoden är en beprövad metod som är superenkel och därför mycket värd att testa. Allt du behöver är en sprayflaska, sköljmedel, vatten och dammsugare. Börja med att blanda tre delar vatten till en del sköljmedel och häll i sprayflaskan. Spraya väldigt lätt (inte för mycket) på din matta eller på det område som du vill rengöra. Vänta 5 minuter innan du sätter igång dammsugaren. Tack vare sköljmedlet så kommer nu pälsen väldigt enkelt lossna från fibrerna på mattan. Sköljmedlet kommer även lämna efter sig en god doft på mattan.

Metod 5: Bakpulver

Att använda bakpulver är ett extremt effektivt sätt att ta bort oönskat djurhår från din matta (och även tygmöbler). Applicera en riklig mängd bakpulver på din matta och låt det sitta i ungefär 10-15 minuter. Allt du behöver göra sen är att dammsuga mattan noggrant. Bakpulvret kommer på samma sätt som sköljmedlet hjälpa till att lossa djurhåret från din matta. En annan bra sak med bakpulver är att det också kommer att ge din matta en rejäl uppfräschning! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar