Så rengör du smutsiga och grumliga vinglas

by Redaktionen

Det kan vara svårt att få ett vinglas att se rent ut. Vinglas är svåra att rengöra och om du inte rengör dem på rätt sätt kan lukter tränga in i glaset och störa aromen och smaken av det vin som du dricker. Så hur ska du göra? Ja, det är faktiskt inte så svårt som du tror det gäller bara att veta hur du ska göra

Fyll en balja med vatten

Fyll ett handfat eller en balja med varmt vatten och 1-2 droppar diskmedel. Du behöver inte mycket diskmedel för att rengöra glasen. Har du en gummimatta elle diskhandduk får du gärna lägga den i diskhon för att förhindra repor av olika slag. 

Rengör försiktigt

Använd en mjuk diskborste när du ska rengöra dina glas. Fokusera på kanten och insidan av själva skålen. 

Se till att ha rätt temperatur

Använd alltid ljummet vatten för att skölja med – aldrig kallt eller för varmt vatten. Sköljvattnet bör ha samma temperatur som det vatten som du diskade glasen i för att förhindra sprickor. Allt för extrema temperaturförändringar kan göra så glaset spricker. 

Torka av

Använd en luddfri och skonsam trasa, som exempelvsi en mikrofiberhandduk till att torka glasen med. Håll glaset stadigt med en hand och använd handduken till att torka skålen med, både invändigt och utvändigt. 

Så får du bort den grumliga imman på glaset

Nu har du rengjort dina glas och torkat dem men de är ändå immiga? Då har vi den bästa lösningen till dig: vitvinsvinägern! 

Applicera lösningen

Blanda två matskedar vitvinsvinäger med 2 deciliter ljummet vatten. Applicera lösningen på glaset antingen med en sprayflaska eller hushållspapper. Syran i vinägern har bra effekt på oönskade vattenfläckar eller imma på glaset. Det kommer också ge en mer gnistrande finish till glaset.

Skölj glaset

Tvätta bort vinägerlösningen med varmt vatten

Torka glasen direkt

Använd en mikrofiberduk och torka dina vinglas torra med en gång.

Är dina glas extra grumliga och fläckiga?

Tillsätt 5 matskedar vitvinsvinäger i en halv skål med vatten. Låt glaset ligga i lösningen över natten. Har du flera glas kan du skydda dem från att gå sönder genom att lägga pappershanddukar i botten av skålen. 

Tips för att hålla vinglas kristallrena längre

Tvätta alltid glasen för hand så snabbt som möjligt efter att de har använts.

Använd inte så mycket diskmedel (det gör mer skada än nytta)

Använd alltid ljummet vatten för att tvätta och skölja.Blötlägg dina vinglas i vitvinsvinäger och vatten m

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar